Pokud máte rádi cukety a dýně, zamilujete si i patison. Ten také patří k tykvovité zelenině, má jemnou chuť a v kuchyni nachází mnohostranné využití. Patisony obsahují 90 % vody a celou řadu prospěšných vitaminů i minerálů. Podporují trávení, působí močopudně a mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a celkovou obranyschopnost organismu. Prospívají dietářům, diabetikům i lidem trpícím problémy se slinivkou a ledvinami.

V našich krajích jsou nejobvyklejší patisony bílé barvy, ale pěstují se i žluté a zelené, případně proužkované. Malé žluté patisonky jsou oblíbené v západních zemích a doplňují masové směsi nebo různé obdoby leča. Můžete je přidat třeba i do tábornického guláše v kotlíku - pozor, hodně rychle změknou, do kotlíku je proto musíte vhodit až před samým koncem vaření, kdy už jsou téměř měkké i brambory, jinak se vám rozvaří. Malé patisony se nemusejí loupat, jen je očistíte a rozkrojíte na půl.

Dužninu velkých patisonů zpracujete obdobně jako cuketu. Můžete ji nakrájet na řízky, potřít solí a česnekem a obalit v trojobalu, nebo ji nastrouhat a smíchat ji s těstem na bramboráky. Někdo dává patison a brambory půl na půl, jiný použije jen patison, výsledek je lahodný vždycky.

Tip na grilované lečo:

Cibuli a rajčata nakrájíme na kolečka, papriky a dužninu patisonu na proužky. Smícháme s olivovým olejem, utřeným česnekem a bylinkami (bazalka, tymián, oregano), opepříme a rozprostřeme na plech. Grilujeme v troubě zhruba 20 minut. Podáváme s opečenými brambory nebo jako přílohu ke steaku.

Mladé patisony se dají i zavařovat podobně jako okurky ve sladkokyselém nálevu. Do láku se přidává cibule, celý pepř, nové koření, semínka hořčice, ale i feferonky, protože patisony mají samy o sobě nevýraznou chuť.

Tip na plněné patisony:

Velikost patisonů se může dost lišit, takže se nedá stanovit, zda jich budete potřebovat několik, nebo postačí jeden. Zkušená kuchařka to ale jistě odhadne. Patisony očistíme, odkrojíme z nich vršek, vydlabeme dužninu a odstraníme semínka. Na pánvi zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme 500 g mletého masa a ochutíme solí, pepřem a kari kořením. Když je maso osmahnuté, přidáme k němu na kostičky nakrájenou zeleninu (2 rajčata, 1 žlutou nebo zelenou papriku a dužninu z patisonu), podlijeme a krátce podusíme. Potom směs odstavíme, promícháme s utřeným česnekem a 100 g nastrouhaného tvrdého sýra, zakápneme smetanou a můžeme plnit vydlabané patisony. Pečeme v troubě asi půl hodiny, případně grilujeme v alobalu na venkovním grilu.