Mikrovlnku dnes využívá většina domácností a někdo si život bez ní už nedovede představit. Existují jedinci, kteří do ní na minutu vstrčí i talíř s čerstvě uvařeným teplým jídlem, jiní zase díky mikrovlnce ani nepoužívají sporák. A potom máte fajnšmekry, podle nichž je mikrovlnná trouba zbytečností, která akorát znehodnocuje chuť jídla. Ohřev pokrmů doporučují zásadně v páře.

Parní trouby jsou skutečně hodnotnou záležitostí, protože nejlépe zachovají chuť potraviny. Navíc teplota páry nikdy nepřesáhne 100 °C, což je šetrné k vitaminům v ohřívané zelenině. Proces ohřívání sice trvá trochu déle, ohřev je ale rovnoměrný, takže se nestane, že se o jeden brambor spálíte a druhý je na dotek pořád studený. Parní trouby kromě toho bývají prostorné, takže nemusíte ohřívat talíř po talíři, ale ohřejete všechny najednou.

Proti parní troubě hovoří pouze vysoká cena, která oproti mikrovlnce může být více než desetinásobná. Pokud si ale pořídíte parní troubu kombinovanou s horkovzdušnou, žádnou další troubu už nebudete potřebovat. V takové můžete péct, jak jste zvyklí, funkce horkovzdušného ohřevu na závěr vykouzlí i křupavou kůrčičku.

Další využívanou alternativou mikrovlnky jsou ohřívací zásuvky, které fungují na principu cirkulace teplého vzduchu. Více než k ohřívání jídel z lednice se však hodí k nahřívání talířů a hrnečků před servírováním. Ohřívací zásuvky nicméně umějí i šetrně rozmrazovat, uchovají teplotu čerstvě uvařeného jídla a můžete v nich nechat kynout těsto. Jejich cena začíná na zhruba 5000 Kč.

Mikrovlnky ovšem nemusíme nadobro zatratit, i když nám z nich jídlo nechutná. Jejich vývoj nezaostal za novou dobou, a tak seženete i takové, které v sobě mají zabudovanou funkci horkého vzduchu, páry nebo grilu. Režim si tedy volíte podle potřeby a chuti.

Na jakém principu funguje mikrovlnka
Mikrovlny jsou elektromagnetické vlny o velmi vysoké frekvenci, které působí na molekuly vody obsažené v jídle. Molekula vody vystavená mikrovlnám začne rychle měnit svou polaritu a získává pohybovou energii, přičemž se uvolňuje velké množství tepla. Protože jde vlastně o kmitající vodu, která se zahříváním mění na rozpínavou páru, nemůžete tímto způsobem vařit například vejce ve skořápce - stěny vajíčka tlak nevydrží a obsah se rozprskne všude kolem. Podobně jako na vodu působí mikrovlny i na elektrony kovu - v tomto případě ale dojde k nebezpečnému jiskření. Kovové předměty a syrová vajíčka ve skořápce tedy do mikrovlnné trouby opravdu nepatří. Na druhé straně žádná studie dosud neprokázala, že by mikrovlnky měly na jídlo jiné účinky než tepelné.