Anglický název "hot cross buns" v doslovném překladu znamená "horké křížové bochánky", jde ale v podstatě o obdobu českých mazanců, jen v jiné velikosti a formě. Pokud se vám nedaří upéct klasický obrovský pecen tak, aby byl řádně propečený, nadýchaný a držel tvar, zkuste tuto zmenšenou anglickou verzi, která se peče snáze a rychleji.

Na anglické mazanečky budeme potřebovat:

500 g hladké mouky, 250 ml vlažného mléka, 60 g másla, 10 g sušeného droždí, 40 g cukru, 1 vejce, špetku soli, lžičku skořice, lžičku drceného hřebíčku, hrst rozinek a jiného sušeného nebo kandovaného ovoce dle chuti (Angličané si potrpí na kandované ovoce, Češi mají radši spařené a nasekané mandle; je čistě na vás, co do bochánků zapracujete).

Postup:

Prosátou mouku smíchejte se špetkou soli, kořením a změklým máslem. Propracujte, až se vytvoří drobenka, pak přidejte cukr, sušené droždí a sušené ovoce, případně i nasekané mandle. Do směsi nalijte vlažné mléko a rozšlehané vejce a všechny ingredience zpracujte ve vláčné těsto. Nechte v teple pořádně vykynout. Z vykynutého těsta tvořte malé bochánky, které vkládejte vedle sebe asi s centimetrovým rozestupem do vymazaného a vysypaného pekáče. Pekáč můžete místo vymazání a vysypání také vyložit pečicím papírem nebo vystříkat olejem ve spreji. Bochánky potřete vajíčkem a pečte v troubě zhruba 20 až 30 minut, až zezlátnou a těsto se nelepí na špejli.

Kříže se na bocháncích dělají tradičně z těstíčka vytvořeného z mouky a vody a na bochánky se stříkají cukrářským sáčkem ještě před pečením. Takto vyrobené kříže jsou ale bez chuti, proto se v dnešní Anglii spíš uplatňuje zdobení mazanců čokoládovou nebo citronovou polevou.

Na závěr pro vás máme ještě několik zajímavostí z historie:

  • První mazance s křížem podle pověsti upekl v roce 1361 mnich Thomas Rocliffe z opatství St Albans, aby je o Velkém Pátku rozdal chudým.
  • Za doby Alžběty I. bylo dovoleno prodávat mazance a podobné ochucené pečivo jen o Velkém Pátku a během vánočních svátků. Pokud byl pekař přistižen, že mazance peče i jindy v roce, veškeré pečivo bylo zabaveno ve prospěch chudiny.
  • O Velkém Pátku Angličané zavěsili jeden mazanec ve své kuchyni a nechali ho zde viset po celý rok na ochranu před zlými duchy.
  • V Irsku mazance pečetí přátelství: snězte jeden napůl se svým nejlepším kamarádem a můžete si být jisti, že silné pouto mezi vámi vydrží nejméně do příštích Velikonoc, kdy si společně pochutnáte na dalším bochánku.