Mirabelky se dají zavařit jako kompoty nebo džemy, do nebe se vychvaluje i mirabelková pálenka, jejíž jemná chuť na některých ochutnávacích soutěžích válcuje i slavnou slivovici. S mirabelkami můžeme obecně naložit podobně jako se švestkami, ostatně jde o příbuzné druhy ovoce. Pro inspiraci předkládáme čtyři recepty:

Drobenkový koláč s mirabelkami

Potřebujeme: 500 g vypeckovaných mirabelek, 40 g hrubé mouky, 30 g špaldové mouky, 30 g ovesných vloček, 40 g másla, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce mletých mandlí, lžíci medu

V hlubší pánvi rozehřejeme med, promícháme ho s mirabelkami a 5 minut povaříme za častého míchání. Kdo chce, může směs zakápnout trochou slivovice. Do mísy nebo na vál nasypeme oba druhy mouky, vločky, cukr a máslo a vypracujeme drobenku. Dno vymazaného pekáčku posypeme mletými nebo sekanými mandlemi a rozetřeme na ně mirabelkovou směs z pánve. Zakryjeme drobenkou a přitlačíme prsty. Koláč pečeme v předehřáté troubě pouhých 5 minut seshora, až drobenka zezlátne.

Mirabelková marmeláda po anglicku

Potřebujeme: 1 kg mirabelek, 600 g želírovacího cukru, šťávu z jednoho citronu, lžičku skořice, 8 hřebíčků, 1 hvězdičku badyánu, kousek čerstvého zázvoru (nastrouhaného)

Mirabelky vložíme do většího hrnce s trochou vody a vaříme, až se oddělí pecky. Hmotu propasírujeme přes síto a dále vaříme, přičemž přisypáváme cukr a sbíráme pěnu. Nakonec přidáme citronovou šťávu a koření a naplníme skleničky, které pak zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

Mirabelkové chutney

Potřebujeme: 1 kg mirabelek, 300 g cukru krupice, 3 šalotky, 5 stroužků česneku, půl lžičky drcených sušených chilli papriček, skořici, pepř, 150 ml jablečného octa, 2 lžíce citronové šťávy, hrst rozinek, olivový olej

Mirabelky překrojíme napůl a vyjmeme pecky. V hrnci osmahneme na oleji nadrobno nakrájenou šalotku spolu s prolisovaným česnekem a dalším kořením, přidáme mirabelky a orestujeme. Potom přisypeme cukr a všechno zalijeme jablečným octem a citronovou šťávou, podle potřeby můžeme podlít i vodou. Když je ovoce rozvařené a cukr rozpuštěný, vmícháme rozinky a plníme do sklenic.

Tvarohové knedlíky s mirabelkami

Potřebujeme: 80 g měkkého tvarohu, 500 g polohrubé mouky, 4 dcl mléka, 2 žloutky, 50 g změklého másla, špetku soli, mirabelky (samozřejmě lze použít i jiné ovoce)

V míse smícháme máslo s tvarohem, žloutky a špetkou soli. Třeme asi deset minut a postupně zapracováváme mléko a mouku. Vzniklé těsto vyklopíme na pomoučněný vál a hněteme, až se přestane lepit. Vyválíme asi půl centimetru tlustou placku, ze které pomocí skleničky vykrajujeme kolečka. Do nich pak zabalíme mírně pocukrované ovoce a vaříme 8-10 minut v mírně osolené vodě. Na talíři knedlíky přelijeme rozpuštěným máslem a sypeme moučkovým cukrem, případně přidáme i tvaroh, jogurt nebo marmeládu.