Hodně rozšířené jsou dózy z plastu, u kterých nás potěší nižší cena a nerozbitnost. Při jejich výběru ovšem musíme dát pozor, aby nepocházely z pochybných výroben často v asijských zemích, kde se nemusí hledět na zdravotní nezávadnost materiálu. Levné plasty mohou do skladovaných potravin uvolňovat škodlivé látky a dodat jim nelibý odér i podivnou chuť. Dóza z nekvalitního plastu vám nebude vonět už v obchodě, když z ní sundáte víko.

Praktické i elegantní jsou dózy skleněné. Protože jsou průhledné, nemusíte na ně lepit štítky s názvy potravin, jejich obsah hned vidíte. U skla navíc máte jistotu, že jde o hygienicky nezávadný materiál, který do sebe nevsakuje pachy.

  • Tip: Jestliže dóza načichla nějakou aromatickou potravinou a odér se v ní drží i po důkladném umytí, zkuste její dno i vnitřní stěny potřít citronovou šťávou a pak dózu znovu umyjte. Pomoci by měl také roztok jedlé sody a vody (4 polévkové lžíce sody na 1 l vody), do kterého dózu na půl hodiny ponoříte.

Velice působivě vypadají dózy z porcelánu, které se hodí zejména do venkovských kuchyní a sluší jim to v otevřených policích, kde je může každý host obdivovat. Zcela originálními kousky, jež si také zaslouží dobře viditelné umístění, jsou pak různě malované plechovky, či dokonce dózičky dřevěné. V případě dřevěných nádob však musíme mít na paměti, že nejsou voděvzdorné a neměly by být dlouhodobě vystaveny vlhkosti.

Pokud rádi tvoříte a hromadí se vám doma třeba piksly od kávy nebo plechovky od umělého mléka, můžete si je sami vyšperkovat pomocí dárkového papíru nebo metody decoupage. Více o této metodě se dočtete v našem starším článku: