Odpůrci otevřených polic mají hrůzu z toho prachu, co budou muset neustále utírat. Nikdo ale neříká, že police musejí pokrývat celou stěnu kuchyně. Může jít jen o dvě menší poličky, které doplní sestavu uzavřených skříněk a poskytnou kapku prostoru pro osobité dekorace. A když na ně nebudete zbytečně vršit hromadu drobností, jednoduše je během úklidu přejedete hadříkem. Tolik času to zase nezabere.

Ač se to nezdá, otevřené police mají hned několik výhod: opticky provzdušňují prostor, dodávají kuchyni osobní, útulný dojem, a navíc je oproti uzavřeným skříňkám pořídíte za levnější peníz. Nakonec je i snadno sami připevníte ke zdi.

Při plánování kuchyně je ale dobré už dopředu promyslet, co chcete na otevřených policích vystavovat. Bude to kafemlýnek po prababičce, sada originálních dóziček na mouku, knihy receptů nebo květináče s bylinkami? Podle toho pak policím vybereme přesné umístění. Je zřejmé, že živé rostliny budou potřebovat přísun světla, knihám nebude vyhovovat vlhkost v okolí dřezu a podobně. Police bychom v každém případě neměli montovat do blízkosti sporáku, aby je zespodu nepoškozovala pára a mastnota.

Jestliže se vám styl otevřených polic líbí a chcete jimi zcela nahradit třeba všechny horní skříňky, pokuste se na ně rozmístit jen takové předměty, které v kuchyni denně používáte, aby se nestihly zaprášit. Pro snazší údržbu si na menší věci můžete pořídit krabičky nebo uzavíratelné košíky, kam se prach nedostane.