Centrální stropní svítidlo poskytuje rozptýlené světlo, které je ve večerních hodinách nezbytným doplňkem každé místnosti. Ať už vyberete závěsnou lampu, jež svítí směrem dolů, nebo svítidlo s několika polohovatelnými rameny, nevyhnete se nutnosti vybavit kuchyň ještě doplňkovým osvětlením, které nasvítí přímo pracovní desku a vařič. Při přípravě jídla totiž vždy stojíte k centrálnímu světlu zády a vrháte si pod ruce vlastní stín.

K osvětlení pracovní desky se hodí chladnější bílé světlo (5 000 - 6 000 kelvinů), jež se svou intenzitou blíží dennímu, je dostatečně ostré a podporuje koncentraci při práci. Doplňovat ho můžou bodová světla či LED pásky umístěné pod horními skříňkami, pod poličkami nebo třeba i v šuplících. Pokud ale máte kuchyňskou linku v lesklém provedení, je třeba dát pozor, aby světla nevrhala na jejím povrchu nežádoucí odlesky.

Je-li součástí kuchyně také jídelní kout, je třeba věnovat mu zvláštní osvětlení. Jen v případě, že je kuchyňka rozměrově malá, je možné využít centrální svítidlo zároveň i jako to jídelní, protože není žádoucí, aby dvě světla visela těsně u sebe a navzájem se rušila. V takové situaci bychom ovšem měli dvakrát přemýšlet, kam toto centrální a jídelní svítidlo v jednom umístíme: nemusí za každou cenu viset uprostřed místnosti, možná mu bude lépe přímo nad jídelním stolem, kde nám během stolování prokáže praktickou službu.

Obecně platí, že nad jídelní stůl by mělo přijít světlo teplejší, než jaké volíme pro pracovní plochu, konkrétně se doporučuje odstín 2 800 - 3 300 kelvinů. Teplé bílé světlo uklidňuje a pomáhá vytvořit příjemnou atmosféru, kterou u večeře určitě oceníme. V žádném případě by nemělo oslňovat, proto je výhodné, když ho můžeme výškově nastavit, popřípadě regulovat jeho intenzitu. U svítidla nad jídelním stolem hodně záleží i na designu, který často podtrhne celkový estetický ráz kuchyně.