Mezi sladkými bramborami najdete jak druhy s bílou tvrdší dužninou, která je tužší a po uvaření stále drží tvar jako klasické brambory, tak plody se žlutou až oranžovou dužninou, jež je měkčí a vlivem varu se rozpadá. Tyto měkké batáty lze po tepelné úpravě snadno rozmixovat na pyré a připravit z nich chutnou polévku, nebo je zapracovat do sladkého těsta na muffiny či bábovku.

Pokud batáty jen tak uvaříte a přelijete máslem, možná z nich nebudete až tak nadšení. Na jejich sladkou chuť přece jen nejsme zvyklí. Je proto lepší, když je nebudeme vnímat jako náhradu brambor, ale jako zeleninovou přílohu, ke které si dáme i ty brambory. Batáty můžeme nakrájet do jakékoli zeleninové směsi, dobře se doplňují s mrkví, jež je také nasládlá. Lahodné jsou pak brambory s batáty nakrájené na kolečka a zapečené se smetanou a sýrem. Ve fotogalerii najdete další nápady, jak tuto netradiční zeleninu upravit:

Konzumací batátů nepolykáme prázdné kalorie, ale přijímáme do sebe vitamin C, notnou porci betakarotenu a dále třeba vitamin B6, který se podílí na prevenci srdečních onemocnění a pomáhá také proti depresím. Z minerálů stojí za zmínku draslík, jenž mimo jiné snižuje krevní tlak a brání tvorbě ledvinových kamenů. Karotenoidová barviva a kyselina chlorgenová pak mají podle výzkumů protirakovinné účinky.

Tip: Pečené batáty se slaninou a sýrem

Potřebujeme: 4 velké batáty, 8 plátků anglické slaniny, 4 ks jarní cibulky, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 1 chilli paprička, 100 g čedaru, 8 lžic zakysané smetany, olivový olej, mořská sůl

Postup: Batáty podélně rozkrojíme napůl, potřeme je olejem a solí a umístíme je na plech. Troubu rozehřejeme na 200 °C a batáty pečeme asi 30-40 minut, až je dužnina měkká a slupka křupavá. Mezitím nakrájíme zeleninu na drobné kousky a osmažíme ji na pánvi dokřupava. Stejně tak osmažíme i slaninu. Směsí slaniny a zeleniny pak posypeme upečené batáty, zasypeme je sýrem a vložíme ještě na deset minut do trouby. Před podáváním je pak přelijeme lžící zakysané smetany.