S běžným dováženým ovocem typu banány už máme zkušenost, že "dojde" při pokojové teplotě doma na stole. Také víme, že nezralý banán poznáme podle zelené barvy. Pak ale objevíme nějaký lákavý recept s avokádem, jeden plod za hříšné peníze koupíme, rozkrojíme... a jsme zklamáni. Nedá se to jíst, a po dvou dnech je dužina celá hnědá, a přitom pořád nezralá. Prostě na vyhození.

S každým druhem ovoce se to má trochu jinak. Například zmíněné avokádo opravdu musí být na omak pěkně měkké, než na něj vezmeme nůž. Zralý plod stačí rozkrojit a slupku z něj sloupnout prsty. Měkké, dozrálé plody však v obchodech najdeme jen zřídka. Avokádové pohoštění je proto nutné plánovat několik dní dopředu. Plod nejlépe dozraje na suchém místě, o něco chladnějším než pokojová teplota. Proces urychlíte tím, že ho zabalíte do papírového pytlíku a uložíte do temné spíže. Můžete k němu přibalit i jedno jablko nebo banán - uvolňující se etylen zrání avokáda podpoří.

Podobným způsobem necháváme dozrát i mango. Indické hospodyně prý ukládají nezralá manga do pytlů s rýží nebo kukuřicí. V každém případě je však dobré ovoce každých 12 hodin kontrolovat, aby nepřezrálo. Zralé mango je na pohmat měkké a příjemně voní. Slupka by se však neměla promačkávat a neměly by se na ní vyskytovat hnědé skvrny.

S citrusovými plody obvykle problém zralosti nebývá. Někdy se spíš naopak zdráháme kupovat pomeranče a mandarinky se zelenými skvrnami na slupce, protože se domníváme, že ještě nejsou zralé. Ve skutečnosti tyto plody bývají plně dozrálé, a dokonce byly původně, byť už ve stadiu zralosti, zelené celé. Protože ale spotřebitel preferuje oranžovou barvu, tyto citrusy procházejí procesem odzelenění; zelené skvrny pak jen ukazují na místa, kde se plody vzájemně dotýkaly a kam se chemický přípravek nedostal.

Opravdu nezralé citrusy se jinak ani nevyplatí kupovat, protože v pokojové teplotě spíš jen vyschnou, než aby dozrály. Stejně se to má také s ananasem. U něj se ještě v obchodě pokuste utrhnout jeden lístek. Jde-li to ztuha, ananas je nezralý. Pokud naopak sám téměř odpadne, plod je už přezrálý.

Jak je to s dalšími exotickými druhy:

  • Litchi už po sklizni nedozraje, a tak se sklízí zásadně zralé. Po nákupu je proto třeba ho rychle zkonzumovat.
  • Zralou papáju poznáme podle nažloutlé barvy, na pohmat je měkčí. Dozraje doma pod trsem banánů nebo v košíku s jablky.
  • Zralé khaki je měkké, dužina je mazlavá jako marmeláda. Nedozrálé plody jsou příliš trpké.
  • Granátové jablko by mělo mít už při nákupu červenou a trochu vysušenou slupku. Můžete ho dlouho skladovat v suchu a temnu.