Bramborový salát se zakysanou smetanou

Potřebujeme: 1 kg brambor, 3 ks jarní cibulky s natí, 3 natvrdo uvařená vejce, kelímek zakysané smetany, sůl, pepř

Postup: Brambory uvařené ve slupce necháme dobře vychladnout a nakrájíme je na kostky či plátky. Promícháme s nasekanými vařenými vejci, přidáme nadrobno pokrájenou cibulkovou nať. Nakonec opatrně vmícháme zakysanou smetanu, kterou jsme dochutili solí a pepřem. Necháme uležet v chladu.

Rakouský bramborový salát

Potřebujeme: 1 kg brambor, 1 velká červená cibule, 2 lžíce slunečnicového oleje, 4 lžíce bílého vinného octa, 1 lžička cukru, 200 ml kuřecího vývaru, sůl, pepř

Postup: Uvařené brambory ještě zahorka oloupeme a nakrájíme na tenčí plátky, cibuli na kolečka. Z octa, oleje, cukru a špetky soli připravíme zálivku, kterou naředíme vývarem. Promícháme s bramborami, ochutíme drceným pepřem a necháme do druhého dne rozležet v lednici.

Bramborový salát se sýrem feta

Potřebujeme: 600 g brambor, 1 svazek ředkviček, 150 g mraženého hrášku, 200 g fety, 100 g bílého jogurtu, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř

Postup: Neoloupané brambory uvaříme ve slané vodě doměkka. Vychladlé je oloupeme a nakrájíme na kostičky. Hrášek osmahneme na lžíci oleje a dusíme v troše vody, obvykle stačí jen 5 minut varu, aby změkl. Pokud se všechna voda nevyvaří, hrášek scedíme. Očištěné ředkvičky nakrájíme na plátky a spolu s hráškem je promícháme s bramborami.

V druhé míse rozdrobíme fetu, přidáme jogurt, lžíci olivového oleje a citronovou šťávu a ingredience vyšleháme do hladké směsi. Podle chuti osolíme a opepříme, se solí však opatrně, feta bývá dost slaná sama o sobě. Směs lehce vmícháme do brambor a necháme zchladnout v lednici. Máte-li rádi různé klíčky a výhonky, můžete je použít na ozdobu.