Drobná mozaika kuchyni oživí barevností či neobvyklým vzorem, ale v poslední době od ní mnoho domácností upouští kvůli nepraktičnosti - mnoho spár představuje náročné čištění, a tak se raději přechází k obkladům větších rozměrů.

Během výroby jsou keramické obkladačky vystaveny vysokým teplotám, což vede k jejich smršťování a drobným odchylkám v rozměrech. Na výsledném obkladu stěny si těchto nepřesností nevšimneme, protože náš zrak snadno ošálí právě přítomnost spár. V tradičních a rustikálně laděných kuchyních širší spáry vizuálně nevadí, naopak mohou záměrně tvořit spolu s obklady zamýšlený celek. Sem také klidně zvolíme menší čtverce či obdélníky, pokud nám tedy nevadí údržba spár.

Pokud bychom se ale chtěli inspirovat moderním, bezespárovým vzhledem a využít obklady velkoformátové, poptáme se po tzv. rektifikovaných obkladačkách, jejichž hrany jsou po vypálení zabroušeny, aby snížily rozměrovou odchylku na minimum. Spára může u těchto obkladaček činit pouhé 2 mm a umožňuje homogenní vyznění celku.

Přesnější jsou také obklady kalibrované, jejich tolerance je ale oproti rektifikovaným prvkům o zlomek vyšší. Na obalech výrobků je třeba sledovat čísla šarží a nekombinovat obkladačky s rozdílně nastavenou tolerancí.

K pokládce velkoformátových obkladů se vyplatí pozvat zkušeného řemeslníka. Obecně totiž platí, že čím větší obkladačka a menší spáry, tím se zvyšuje náročnost na rovinnost podkladu i na kvalitu použité penetrace, lepidla a spárovací hmoty. Práce musí být v tomto případě provedena skutečně precizně.