Myčku si pořizujeme nejen kvůli úspoře času, ale také pro úsporu energie. Aby však byl mycí cyklus skutečně úsporný, je třeba zvolit správný program a případně také nastavit ideální teplotu. Moderní programy vám například umožní umýt nádobí jen v jedné polovině myčky, když se vám nepodaří myčku zcela zaplnit.

Pozor na jeden "chyták": je-li program krátký, neznamená to, že je ekonomický. Nedostatek času si myčka vynahradí větší spotřebou vody a jejím ohřátím na vyšší teplotu. Všímejte si proto programů označených jako ECO, které sice bývají delší, ale zato si vystačí s menším podílem vody.

Aby se nádobí dokonale umylo, je třeba se řídit pokyny výrobce a dávkovat mycí prostředky přesně podle manuálu. To platí i pro leštidlo, jehož nadměrné množství může zanechat na skle skvrny. Máte-li doma tvrdou vodu, zaměřte se na složení mycích prostředků - řada z nich obsahuje speciální sůl pro změkčení vody.

Čistit je potřeba nejen nádobí, ale i samotnou myčku. Dvakrát do roka ji zapněte naprázdno s čističem myčky a pravidelně proplachujte filtr horkou vodou. Důležité také je čistit strany dveří čističky za těsněním. Zde se shromažďuje spousta nepořádku. Zvlášť ve spodní části.

Co do myčky nepatří

  • dřevěná prkénka a vařečky (dřevo myté v myčce může časem nabobtnat a pokroutit se)
  • plastové krabičky, na nichž chybí piktogram myčky (vlivem vyšších teplot se zdeformují)
  • ostré nože, škrabky a struhadla (v myčce se tupí; případné dřevěné rukojeti či držadla se mohou rozlepit)
  • křišťálové skleničky a sklo s ozdobnými detaily
  • porcelánové servisy s kresbou
  • nádobí a příbory s hliníkovým, stříbrným či měděným povrchem