Namísto drahých čističů, které nebývají příliš laskavé k životnímu prostředí, je vhodné zakoupit velké balení jedlé sody. Ta je při domácím úklidu univerzálním pomocníkem, využijete ji i na jiných místech než jen v kuchyni. My si teď s její pomocí vyčistíme troubu.

Ve varné misce smícháme půl hrnku jedlé sody s trochou octa a vody, až vznikne hustá pasta. Směs bude trochu šumět, protože soda s octem reagují. Pastu poté kartáčkem, štětcem nebo rukama v gumových rukavicích naneseme na kritická místa v troubě (vynecháme však topná tělesa a ventilátor) a necháme působit přes noc. Proces můžeme urychlit tak, že troubu rozehřejeme na teplotu okolo 80 °C - pak se doba působení zkrátí zhruba na 45 minut.

Mastnota a nečistoty poté půjdou snadno odstranit vlhkým hadříkem. Nemusíte používat nadlidskou sílu ani drátěnku, všechno prostě jen setřete, a hladký povrch trouby se přitom nepoškrábe.

Podobným způsobem se dají vyčistit také skleněná dvířka a grilovací mřížky. Mřížky a rošty je lepší vyjmout a čistit zvlášť; mastnota se snáze uvolní, pokud je přelijete vařící vodou z konvice a necháte je chvíli odmočit. Potom na ně budete potřebovat už jen houbičku a saponát.

  • Tip: Mikrovlnnou troubu lze jednoduše vyčistit tak, že v ní necháte 5 minut vařit misku s vodou, kterou jste rozmíchali s trochou citronové šťávy. Pára uvolní nečistoty, jež se pak lehce setřou hadříkem. Mikrovlnka navíc bude hezky vonět.