Podobně jako cibule a česnek, tak i pórek obsahuje aromatické látky s příměsí síry, které mu dodávají štiplavou chuť a zároveň působí jako přírodní antibiotika. Jeho léčivé účinky byly známy už v dobách starověku, Římané dokonce pórek podávali jako protijed při otravách.

Pórek se dá konzumovat celý, včetně listů, v nichž jsou cenné látky více koncentrovány. Z těch nejbohatěji zastoupených uveďme vitamíny C a E, kyselinu listovou, vápník, draslík, fosfor, zinek, selen a mangan. Poslední dva zmíněné prvky hrají velkou úlohu při regeneraci kůže, zmírňují ekzémy, posilují vlasy a nehty. Kyselina listová je zase důležitá pro tvorbu červených krvinek a vývoj plodu v těhotenství.

Pravidelná konzumace pórku se pozitivně odrazí na celkovém zdraví: snižuje krevní tlak, likviduje škodlivé bakterie a kvasinky, čistí střeva a upravuje zažívání. Pokud se o vás pokouší nachlazení, talíř pórkové polévky může být chutnou první pomocí. Pórek se doporučuje i lidem se sklony ke křečovým žilám, protože brání vytváření krevních sraženin.

Krémová polévka s pórkem a bramborami

Potřebujeme: 150 g pórku, 2 větší brambory, 2 ks jarní cibulky, 1 l vody nebo zeleninového vývaru, kelímek smetany ke šlehání, 80 g másla, 2 lžíce hladké mouky, pepř, sůl

Postup: Brambory nakrájíme na kostičky, jarní cibulku a pórek na kolečka. Z poloviny másla a 2 lžic mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem, přidáme brambory a přivedeme k varu. Na druhé polovině másla osmahneme jarní cibulku spolu s pórkem. Mícháme na mírném ohni do změknutí. Když jsou měkké i brambory, přidáme k nim pórkovou směs a polévku rozmixujeme. Hrnec odstavíme z horké plotny, do polévky vmícháme smetanu a dochutíme solí a pepřem.

Quiche s pórkem

Těsto: 300 g prosáté hladké mouky, 2 vejce, 160 g másla, 3 lžíce vody, špetka soli

Z přísad vypracujeme hladké těsto a uložíme na půl hodiny do lednice.

Směs: 1 velký pórek nebo 2 menší, 150 g čedaru či jiného tvrdého sýra, 100 g lučiny, kelímek smetany ke šlehání, 3 vejce, pepř, sůl, olej

V pánvi na oleji orestujeme pórek, až zezlátne a změkne. V míse promícháme smetanu s lučinou a nahrubo nastrouhaným čedarem, přidáme rozšlehaná vejce a ochutíme pepřem a solí.

Těsto rozválíme na kulatý plát o tloušťce asi 4-5 mm a vyložíme jím vymazanou a vysypanou koláčovou formu. Dno poklademe osmahnutým pórkem a zalijeme sýrovou směsí. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 40 minut při 180 °C.

  • Tip: Pokud nejste vegetariáni, můžete do sýrové směsi přidat osmahnutou slaninu nebo šunku.