Mladé listy medvědího česneku (Allium ursinum) jsou cenným zdrojem vitaminu C, ve 100 g rostliny se ho nachází až 150 mg. Kromě toho obsahují antibakteriální látku allicin, kterou se proslavil i česnek paličkový. Allicin rostlině dodává typickou česnekovou chuť a zároveň pomáhá tělu bojovat proti nežádoucím virům, bakteriím a parazitům.

Medvědí česnek se využívá v přírodní léčbě nachlazení a chřipky, podporuje trávení a tvorbu krve. Je účinný v prevenci proti ateroskleróze, vysokému krevnímu tlaku i astmatu.

Pokud ho chcete nasbírat v přírodě, najdete ho na stinných a vhlkých stanovištích, nejčastěji v listnatých lesích v blízkosti potoků a dalších vodních zdrojů. Ale pozor: ačkoli rostlina sama o sobě chráněná není, je zakázáno sbírat ji ve zvláště chráněných územích. Aby nedošlo k záměně s podobným jedovatým druhem, rozemněte lístky mezi prsty a přesvědčte se, že voní po česneku.

Medvědí česnek se však dá lehce pěstovat i na zahrádce ze semen či sazenic, na jaře se už běžne prodává i v supermarketech.

PESTO Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU

Suroviny: 200 g medvědího česneku, 20 ml oleje (olivového), 50 g parmazánu, 10 g sezamového semínka, 2 g soli

Postup: Medvědí česnek omyjte, společně s olejem vložte do mixéru a jemně umixujte. Přidejte parmazán, sůl a sezamové semínko. Pár vteřin ještě mixujte, nicméně se snažte zachovat strukturu semínka a kousky sýru. Umístěte do skleničky, směs zalijte ještě trochou oleje, pečlivě uzavřete a nechejte v lednici, kde vydrží několik měsíců.

ŠPENÁT Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU

Suroviny: 500 g medvědího česneku, 1 cibule, 1 vejce, 1 lžíce olivového oleje, 20 g slunečnicového semínka, himalájská sůl

Postup: Medvědí česnek umyjte, nakrájejte nadrobno, stejně tak cibulku, vše dejte do pánve, společně se semínkem, solí, zalijte vodou a duste 20 minut. Ke konci do směsi přidejte vajíčko a ještě chvíli prohřejte. Nakonec přidejte kvalitní olej na dochucení a dodání nezbytného tuku na využití živin. Již nevařte, podávejte.

VAJÍČKOVÝ SALÁT S MEDVĚDÍM ČESNEKEM

Suroviny: uvařená vejce 4-6, svazek medvědího česneku, sůl, pepř, 2 ks jarní cibulky, olivový olej, lžička hořčice, případně avokádo, trocha jogurtu nebo kokosového mléka na zjemnění směsi

Postup: Uvařená vejce oloupejte a pokrájejte. Stejně tak nakrájejte svazek opraného medvědího česneku, smíchejte s vejci, přidejte sůl, jarní pokrájené cibulky, čerstvě mletý pepř, lžičku až dvě hořčice. Směs můžete spojit hustým jogurtem nebo kokosovým mlékem a trochou jablečného octa, také můžete přidat avokádo.

RUKOLOVÝ SALÁT S MEDVĚDÍM ČESNEKEM

Suroviny: velká hrst rukoly, hrst medvědího česneku, 5 sušených rajčat, 100 g syrovátkového sýra (např. Pilos, Ricotta), 1 šalotka, citronová šťáva, 2 lžíce oleje z vlašských ořechů, sůl, pepř

Postup: Rukolu důkladně omyjte spolu s medvědím česnekem, do mísy spolu s nimi přidejte pokrájená sušená rajčata (pokud budou příliš vyschlá, pak je potřeba je předem namočit), nakrájejte šalotku nebo menší červenou cibuli, syrovátkový sýr, přidáme citronovou šťávu, olej, sůl, pepř, důkladně promícháme.

Zdroj receptů a fotografií: NATURHOUSE