Pštrosí vejce

Vařená vajíčka se dají zabalit do sekané. Pokud je do směsi z mletého masa zabalíte jednotlivě, vzniknou vám veliké karbanátky připomínající svým tvarem obří vejce. Ta pštrosí jsou samozřejmě ve skutečnosti mnohem větší, ale název je to hezký.

Na 4 porce potřebujeme: 4 natvrdo uvařená vejce, 600 g mletého masa, 3 stroužky česneku, 1 syrové vajíčko, 2 lžíce mouky, strouhanka, špetka majoránky nebo tymiánu (máte-li bylinky čerstvé, tím lépe), sůl, pepř, olej na smažení

Postup: Mleté maso smícháme se syrovým vejcem, utřeným česnekem, solí, pepřem a bylinkami. Zaprášíme moukou a zahustíme strouhankou, aby se směs příliš nelepila. Uvařená vejce směsí obalíme a vyválíme ve strouhance. Smažíme ze všech stran v pánvi při nižší až střední teplotě.

Omeleta s kopřivami

Na jednu omeletu potřebujeme: 2 vejce, hstku mladých kopřiv, hrstku nastrouhaného parmezánu (může jej nahradit i jiný tvrdý sýr), sůl, pepř, trocha oleje, čerstvý salát (např. rukola nebo polníček) na ozdobu

Postup: Kopřivy dobře propláchneme a nasekáme. Rozehřejeme pánvičku s trochou oleje a kopřivy na ní krátce orestujeme. Vejce rozšleháme, vmícháme do nich strouhaný sýr a ochutíme je solí a pepřem (se solí raději šetříme, slanou chuť omeletě dodá i sýr). Směsí zalijeme kopřivy v pánvi a počkáme, až se omeleta propeče, než ji obrátíme (pokud pánev přiklopíme pokličkou, vejce se propečou dříve, než se stačí zespodu připálit; v každém případě je lepší omeletu připravovat na nižší teplotě). Hotovou omeletu servírujeme s čerstvým salátem a tmavým pečivem.

Vejce mimóza bez majonézy

Vejce mimóza patří k působivému rodinnému pohoštění. Jsou to vlastně rozpůlená natvrdo uvařená vajíčka, z nichž jsme vyňali žloutky a smíchali je se lžící majonézy, kapkou citronové šťávy a kořením, případně bylinkami. Žloutkovou směsí se s pomocí cukrářského pytlíku naplní bílky a celé dílko se dozdobí například petrželkou.

Pokud se chcete vyhnout majonéze, smíchejte žloutky se lžičkou hořčice a lžící másla. Vyzkoušet můžete i zakysanou smetanu.

Piškotová roláda s jahodami

Na piškot: 4 vejce, 8 lžic cukru krupice, 8 lžic polohrubé mouky, 1 lžíce oleje, 1/2 prášku do pečiva

Postup: Vejce rozšleháme s cukrem elektrickým šlehačem do pěny. Postupně přidáváme mouku a prášek do pečiva, nakonec jemně vmícháme lžíci oleje. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v rozehřáté troubě při 200 °C jen asi 7-8 minut. Plát ještě zahorka srolujeme pomocí utěrky (vychladlý už srolovat nepůjde) a po vychladnutí ho opět rozbalíme a pomažeme jahodovou zavařeninou nebo slazeným tvarohem s kousky jahod. Opět zatočíme a poprášíme moučkovým cukrem. - Tip: Pečicí papír před pečením postříkejte olejem ve spreji. Upečený plát půjde lépe odlepit.