Bazalka pravá (Ocimum basilicum) kromě základních vitaminů, hořčíku a železa obsahuje také látky, které zklidňují žaludek, omezují nadýmání a napomáhají lepšímu trávení. Léčitelé považují bazalku za významné antidepresivum a doporučují ji konzumovat jak ve stavech duševní skleslosti, tak při bolestech hlavy a nespavosti. Při přípravě nálevů se bazalka často kombinuje s meduňkou, která má účinky podobné.

Pití bazalkového nálevu nicméně nemusí vyhovovat každému. Někde se dokonce dočtete, že bazalka není vhodná pro malé děti a těhotné či kojící ženy. Toto úskalí má ostatně mnoho aromatických bylin, obecně se s nimi musí nakládat jako s "medicínou" a užívat je jen po troškách.

Pokud nechcete nálev z bazalky přímo pít, můžete ho kloktat nebo si jím vyplachovat ústní dutinu. Pomůže to při nachlazení, zánětech dásní či bolestech zubů - bazalka má totiž antiseptické účinky. Při rýmě nebo bolesti hlavy může zabrat i inhalace.

V létě se často stane, že si dítě sem tam odře koleno nebo ho bodne hmyz. Rozžmoulejte pár lístků bazalky a přiložte je na postižené místo, mělo by to urychlit hojení. Obklady namočené v bazalkovém nálevu prý ulevují i od revmatických bolestí.

Tipy pro pěstitele:

  • Bazalka je poměrně choulostivou dámou, vyžaduje světlo, ale nesnese úpal, potřebuje vláhu, ale nesmí být přemokřena, a navíc ji musíme chránit před větrem a teplotními výkyvy. V záhoně jí bude dobře mezi rajčaty, kterým dodá specifické aroma.
  • Pěstujete-li bazalku na okně či terase v blízkosti letního posezení, dotěrný hmyz se bude držet v uctivé vzdálenosti.
  • Bazalce průběžně stříhejte nejvyšší větvičky nad prvním rozvětvením; bylina poroste dál, a zároveň se oddálí kvetení. Jakmile se první květy přeci jen objeví, bude nejvyšší čas pro sběr. Rostliny seřízneme a zpracujeme či usušíme. Často během léta znovu obrazí a další sklizně se dočkáme v září.