V dnešní době si lidé potrpí na design v každodenním životě. Na druhé straně slavnostní hodování se v mnoha rodinách už omezuje jen na vánoční svátky. Investovat do speciálního servisu pro jediný den v roce nám může připadat poněkud zbytečné. Pokud si neschováváte cennou jídelní soupravu po babičce nebo jste ji nedostali svatebním darem, na vánoční tabuli můžete klidně položit běžně používané talíře a žádoucí atmosféru dotvořit ubrusem, slavnostním prostíráním a dalšími dekoracemi.

Běžně používaná jídelní souprava by tedy měla lahodit oku a zároveň by měla být univerzálně využitelná pro každou příležitost. Její výběr přizpůsobíme celkovému ladění kuchyně a jídelny: v moderním interiéru obvykle volíme jednobarevný servis jednoduchých tvarů, v rustikálně zařízeném domě se bude vyjímat souprava z keramiky či ze dřeva, v případě romantického stylu můžeme sáhnout po malovaném porcelánu s ornamenty.

Ovšem pozor, ne každý materiál můžeme ohřívat v mikrovlnce nebo mýt v myčce. Například dřevěné talíře se v myčce vlivem vysokých teplot zničí, myčka bude časem smývat i různé potisky a kresby. Do mikrovlnky zase nemůžeme vkládat nádobí zdobené kovem nebo zlacením. Přihlédnout je třeba i k jejím rozměrům - moderní talíře někdy mívají přes 30 cm v průměru, což vypadá úžasně na stole, ale do mikrovlnky se nevejdou, a dokonce mohou mít problém najít místo ve skříňkách.

Klasická jídelní souprava bude obsahovat hluboké, mělké a dezertní talíře, její součástí někdy bývají i hrnečky a podšálky. Důležitý je počet kusů v setu: čtyřčlenná rodina by měla mít každý kus soupravy minimálně šestkrát, ať už kvůli návštěvám, nebo pro případ, že se něco rozbije. Ze stejného důvodu není příliš praktické nakupovat ojedinělé a limitované výrobky, jejichž kusy později už nebudete moci dokoupit.