V bramborách možná až překvapivě najdeme celou řadu vitaminů a minerálů, které příznivě ovlivňují krevní tlak, krvetvorbu, zdraví pokožky i funkci mozku. Vyskytuje se zde ovšem i malé množství jedovatého solaninu, jímž se rostlina brání před škůdci. Dokud jsou hlízy pod zemí, solanin se v nich netvoří tolik jako v jiných částech rostliny. Pokud je vytáhneme a brzy zpracujeme, otrava nám nehrozí. Brambory vystavené po delší dobu světlu a teplu však začnou zelenat a klíčit a obsah jedovaté látky se v nich zvyšuje. Obecně se dá říci, že zelené brambory nebo ty, jejichž klíček je už větší než centimetr, nejsou vhodné ke konzumaci.

Za poslední půlstoletí sice otrava brambory nebyla zaznamenána, ale odborníci připouštějí, že se o ní ani nemusíme dozvědět. Projevuje se totiž nevolnostmi a zvracením, což jsou příznaky, které se dají přičíst ledasčemu. Ve výjimečných případech může člověk upadnout do kómatu - stávalo se to hlavně v dávných dobách, kdy cestovatelé přivezli tuto dosud neznámou plodinu z Ameriky a nevěděli, jak ji zpracovat.

Nebezpečná může být samozřejmě i plíseň, která je dalším znakem špatného skladování. Naproti tomu pokud nám brambory namrznou, nejspíš se jimi neotrávíme, jenom nám nebudou chutnat. Jejich nasládlou chuť trochu přebije česnek a kmín přidaný do vody, ve které je vaříme, případně se ztratí v knedlících a bramborácích.

Brambory patří do sklepa

Brambory je třeba před jejich uskladněním prohlédnout, zda některé z nich nejeví známky hniloby či plísně. Hlízy nesmějí být ani mokré od deště či "poraněné" - naseknuté kusy bychom měli dát na stranu a co nejdříve zkonzumovat. Nejlepším místem pro skladování brambor je přirozeně dobře větraný temný sklep, kde se teplota drží okolo 4-5 °C. Při nižší teplotě začnou hlízy sládnout, při vyšší klíčit.

Aby kolem nich proudil vzduch a netvořily se plísně, brambory rovnáme do plastových nebo dřevěných přepravek, přičemž jedna jejich vrstva by neměla převýšit 60 cm.

Stane se ovšem, že vám někdo v dobré vůli daruje obří pytel brambor, ačkoli sklep nemáte. V tom případě můžete brambory vyrovnat do tmavé a chladné spíže a pravidelně je kontrolovat, zda neklíčí nebo neplesniví. Takto uskladněné brambory budete muset rychleji sníst než ty ze sklepa. Možností je také umístit je do zateplené bedny a nechat na balkoně.