Jak skladovat brambory, abychom se jimi neotrávili

Brambory

Autor: Shutterstock.com

Brambory je nutno skladovat v chladu a temnu, a to v zájmu našeho zdraví. Vlivem světla začnou zelenat, teplo podpoří klíčení. V obou těchto případech v bramborách stoupne obsah solaninu, který může způsobit otravu.

V bramborách možná až překvapivě najdeme celou řadu vitaminů a minerálů, které příznivě ovlivňují krevní tlak, krvetvorbu, zdraví pokožky i funkci mozku. Vyskytuje se zde ovšem i malé množství jedovatého solaninu, jímž se rostlina brání před škůdci. Dokud jsou hlízy pod zemí, solanin se v nich netvoří tolik jako v jiných částech rostliny. Pokud je vytáhneme a brzy zpracujeme, otrava nám nehrozí. Brambory vystavené po delší dobu světlu a teplu však začnou zelenat a klíčit a obsah jedovaté látky se v nich zvyšuje. Obecně se dá říci, že zelené brambory nebo ty, jejichž klíček je už větší než centimetr, nejsou vhodné ke konzumaci.

Brambory

Autor: Shutterstock.com

Za poslední půlstoletí sice otrava brambory nebyla zaznamenána, ale odborníci připouštějí, že se o ní ani nemusíme dozvědět. Projevuje se totiž nevolnostmi a zvracením, což jsou příznaky, které se dají přičíst ledasčemu. Ve výjimečných případech může člověk upadnout do kómatu - stávalo se to hlavně v dávných dobách, kdy cestovatelé přivezli tuto dosud neznámou plodinu z Ameriky a nevěděli, jak ji zpracovat.

Brambory

Autor: Shutterstock.com

Nebezpečná může být samozřejmě i plíseň, která je dalším znakem špatného skladování. Naproti tomu pokud nám brambory namrznou, nejspíš se jimi neotrávíme, jenom nám nebudou chutnat. Jejich nasládlou chuť trochu přebije česnek a kmín přidaný do vody, ve které je vaříme, případně se ztratí v knedlících a bramborácích.

Brambory patří do sklepa

Brambory je třeba před jejich uskladněním prohlédnout, zda některé z nich nejeví známky hniloby či plísně. Hlízy nesmějí být ani mokré od deště či "poraněné" - naseknuté kusy bychom měli dát na stranu a co nejdříve zkonzumovat. Nejlepším místem pro skladování brambor je přirozeně dobře větraný temný sklep, kde se teplota drží okolo 4-5 °C. Při nižší teplotě začnou hlízy sládnout, při vyšší klíčit.

Brambory

Autor: Shutterstock.com

Aby kolem nich proudil vzduch a netvořily se plísně, brambory rovnáme do plastových nebo dřevěných přepravek, přičemž jedna jejich vrstva by neměla převýšit 60 cm.

Stane se ovšem, že vám někdo v dobré vůli daruje obří pytel brambor, ačkoli sklep nemáte. V tom případě můžete brambory vyrovnat do tmavé a chladné spíže a pravidelně je kontrolovat, zda neklíčí nebo neplesniví. Takto uskladněné brambory budete muset rychleji sníst než ty ze sklepa. Možností je také umístit je do zateplené bedny a nechat na balkoně.

Komentáře

Načítám komentáře...