V minulých letech se kuchyně posunuly od bílé k černé, od lesku k matu. Prostor dostalo přírodní dřevo a ekologické materiály, vzrostla obliba bezespárových povrchů a měděných či mosazných baterií. To zůstane výhledově v podstatě stejné, designéři se ale více věnují barvám.

Jednobarevná kuchyňská linka, kde horní a dolní skříňky od sebe dělí kontrastní obklady, se stává minulostí. Předěl za pracovní deskou je nyní sladěn s barvou zdi nebo skříněk, takže nevystupuje z pozadí. Jinými slovy, barevné mozaiky za kuchyňskou linkou už nejsou v kurzu. Nebude taková kuchyň příliš nudná? Nebude, protože horní skříňky ponesou jinou barvu než ty spodní. Dvěma barevnými tóny se vyhneme jednotvárnosti, a přitom zachováme moderní jednoduchost.

Zatímco pro dolní skříňky se hodí syté tmavé tóny jako námořnická modrá, tmavě zelená nebo smaragdová, skříňkám horním svědčí prostá bílá nebo dekor světlého dřeva. Osvědčenou klasikou zůstává kombinace černé a bílé, případně bílé a dekoru dřeva.

Dá se předpokládat, že kuchyň 20. let 21. století bude plná chytrých spotřebičů ovládaných telefonem. Vždycky ale bude potřeba dostatečného úložného prostoru ke skladování nádobí a potravin. Tím spíš, že se přes veškerou vyspělou technologii snažíme navrátit k tradičnímu jídelníčku, zásobit se plodinami z vlastní zahrádky a vyhýbat se polotovarům s chemickými přísadami. V kuchyni by proto mělo být vyhrazeno místo pro pořádnou spíž, i když elegantně schovanou za bezúchytkovými dvířky.

Skříňky a zásuvky bez úchytek se v moderních kuchyních stávají už téměr normou. Splňují požadavky minimalismu a snáze se udržují čisté. Otevřené police jsou opět na ústupu, všechno se schovává do bezúchytkových skříněk, včetně různých spotřebičů. Současná kuchyň je nenáročná na údržbu, a přitom zaručuje maximální pohodlí.