Vzhledem k zavřeným školám a omezenému pohybu venku nám odpadla možnost obléct děti nebo i sebe do pohádkových či strašidelných kostýmů a uspořádat pravý halloweenský večírek nebo školní besídku, ale ani tak nemusíme děti o tento svátek úplně ochudit. Vydlabat si dýni a upéct pár strašidláckých receptů jim určitě udělá radost a i my přijdeme na veselejší myšlenky. Připravili jsme pro vás tři skvělé a jednoduché recepty, které zvládnete během chvilky.
Lahodné čokoládové brownies
Budeme potřebovat:
300 g kvalitní čokolády, ideálně 70 % kakaa (maximálně 80 %, aby brownies nebyly příliš hořké)
300 g změklého másla
180 g cukru krupice
7 vajec
300 g mletých loupaných mandlí
2,5 lžíce bezlepkové mouky (ideálně rýžové nebo speciální na sladké pečení) nebo kukuřičného škrobu
Na dozdobení:
cukr moučka a vystříhané obrázky s halloweenskou tematikou
Jak budeme postupovat?
- Předehřejeme si troubu na 175 °C a čokoládu rozpustíme buď ve vodní lázni, nebo můžeme použít mikrovlnku (tam ale velmi opatrně, abychom čokoládu nepřipálili) a necháme ji lehce vychladnout.
- Máslo s cukrem utřeme do pěny. Pak postupně vmícháme celá vejce, mandle, vychladlou čokoládu a mouku nebo škrob. Směs vylijeme na plech vyložený pečicím papírem a rozetřeme. Pečeme 40-45 minut.
- Upečený korpus necháme dobře vychladnout. Nakrájíme jej na větší kostky a na každou položíme obrázek s halloweenskou tematikou (dýni Jacka, pavouky, netopýry, lebku, mumii atd.). Kostky pocukrujeme a pak obrázky opatrně sejmeme.
Dýňové cupcaky ze strašidelné kuchyně
Budeme potřebovat na 12 kousků:
175 ml rostlinného oleje, nejlépe slunečnicový
175 g cukru krupice
3 vejce
200 g dýně hokkaido (může být i máslová), kterou nahrubo nastrouháme (máslovou samozřejmě oloupeme, u hokkaido to není potřeba)
100 g rozinek, které dobře propláchneme (můžeme je na dvě hodiny naložit do rumu)
2 lžičky mleté skořice
200 g hladké mouky
1,5 lžičky kypřicího prášku
1 lžička jedlé sody
2 lžičky vanilkového extraktu
Na dohotovení:
1 tabulka tmavé čokolády (případně můžeme použít již hotovou čokoládovou polevu) zelený a šedý fondán nebo si můžeme namíchat z bílého, máme-li potravinářské barvy
Jak budeme postupovat?
- Předehřejeme si troubu na 180 °C a formičky na muffiny vyložíme papírovými košíčky. V míse smícháme olej, cukr, vejce a vanilkový extrakt a všechno prošleháme. Pak do směsi vmícháme dýni a dobře vykapané rozinky. Nakonec přisypeme skořici, mouku, jedlou sodu a kypřicí prášek a těsto promícháváme už jen zlehka a jemně.
- Těsto rozdělíme do košíčků asi do 3/4 výšky, protože v troubě ještě nabydou, a pečeme asi 25 minut. Po upečení necháme dobře vychladnout.
- Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu nebo použijeme hotovou polevu, kterou rozehřejeme buď ve vodní lázni, nebo v mikrovlnce a polijeme s ní cupcaky. Necháme vychladnout a mezitím si připravíme barevný fondán. Ze zeleného vytvoříme stébla trávy a šedý rozválíme na silnější placku, z níž vykrajujeme obdélníčky nebo čtverce ve tvaru náhrobních kamenů. Na ně vyryjeme nápis R.I.P. (z angl. rest in peace, tedy odpočívej v pokoji). Fondán přilepíme na čokoládovou polevu a můžeme se do cupcaků pustit.
Koláč Jack O´Lantern
Budeme potřebovat:
Pokud se vám nechce dělat se s vlastním těstem, stejně výborně poslouží již hotové těsto na koláč, jež nabízí některé supermarkety. Je třeba však koupit 2 ks, jeden na vyložení formy a jeden na zakrytí. Jinak na těsto:
400 g hladké mouky
2 lžíce cukru krupice
kůra z půlky citronu
250 g studeného másla
1 vejce
1 sklenice červené marmelády (jahodová, rybízová apod.) na náplň.
Na dohotovení:
1 vejce na potření
1 lžíce třtinového cukru
Jak budeme postupovat?
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Mouku smícháme v misce s cukrem a citronovou kůrou. Studené máslo nastrouháme nebo nakrájíme na malé kostičky a zapracujeme jej do sypké směsi. Nakonec přidáme vejce a těsto dohotovíme. Zabalíme ho do fólie nebo sáčku a necháme v lednici asi 30 minut odpočívat.
- Těsto vyjmeme z lednice, rozdělíme jej na dvě části (jedna bude trošku větší) a obě vyválíme do kruhového tvaru. Ideální je rozvalovat těsto mezi dvěma archy pečicího papíru, protože se nelepí a lépe jde vyklápět. Formu vymažeme máslem a pak do ní opatrně překlopíme větší kruh a dotvarujeme okraje.
- Na těsto ve formě naneseme marmeládu a dobře rozetřeme. Pokud je marmeláda hodně kyselá, můžeme ji trochu pocukrovat, velmi záleží na tom, jakou chuť máme raději.
- Na menší kruh opatrně vyřízneme tvar Jacka (tak se vydlabané dýni říká podle staré irské legendy). Jak strašidelně bude vypadat, to záleží na vás, a také můžete vytvarovat úplně jiný obrazec. Velmi opatrně přeneseme horní část na formu a opět opatrně sloupneme z pečicího papíru. Okraje pospojujeme prsty. Pokud někde těsto velmi přečnívá, odřízneme jej.
- Celý povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme lžičkou třtinového cukru. Koláč pečeme 45 minut dozlatova.