Vzhledem k zavřeným školám a omezenému pohybu venku nám odpadla možnost obléct děti nebo i sebe do pohádkových či strašidelných kostýmů a uspořádat pravý halloweenský večírek nebo školní besídku, ale ani tak nemusíme děti o tento svátek úplně ochudit. Vydlabat si dýni a upéct pár strašidláckých receptů jim určitě udělá radost a i my přijdeme na veselejší myšlenky. Připravili jsme pro vás tři skvělé a jednoduché recepty, které zvládnete během chvilky.

Lahodné čokoládové brownies

Budeme potřebovat:

300 g kvalitní čokolády, ideálně 70 % kakaa (maximálně 80 %, aby brownies nebyly příliš hořké)

300 g změklého másla

180 g cukru krupice

7 vajec

300 g mletých loupaných mandlí

2,5 lžíce bezlepkové mouky (ideálně rýžové nebo speciální na sladké pečení) nebo kukuřičného škrobu

Na dozdobení:

cukr moučka a vystříhané obrázky s halloweenskou tematikou

Jak budeme postupovat?

  1. Předehřejeme si troubu na 175 °C a čokoládu rozpustíme buď ve vodní lázni, nebo můžeme použít mikrovlnku (tam ale velmi opatrně, abychom čokoládu nepřipálili) a necháme ji lehce vychladnout.
  2. Máslo s cukrem utřeme do pěny. Pak postupně vmícháme celá vejce, mandle, vychladlou čokoládu a mouku nebo škrob. Směs vylijeme na plech vyložený pečicím papírem a rozetřeme. Pečeme 40-45 minut.
  3. Upečený korpus necháme dobře vychladnout. Nakrájíme jej na větší kostky a na každou položíme obrázek s halloweenskou tematikou (dýni Jacka, pavouky, netopýry, lebku, mumii atd.). Kostky pocukrujeme a pak obrázky opatrně sejmeme.

Dýňové cupcaky ze strašidelné kuchyně

Budeme potřebovat na 12 kousků:

175 ml rostlinného oleje, nejlépe slunečnicový

175 g cukru krupice

3 vejce

200 g dýně hokkaido (může být i máslová), kterou nahrubo nastrouháme (máslovou samozřejmě oloupeme, u hokkaido to není potřeba)

100 g rozinek, které dobře propláchneme (můžeme je na dvě hodiny naložit do rumu)

2 lžičky mleté skořice

200 g hladké mouky

1,5 lžičky kypřicího prášku

1 lžička jedlé sody

2 lžičky vanilkového extraktu

Na dohotovení:

1 tabulka tmavé čokolády (případně můžeme použít již hotovou čokoládovou polevu) zelený a šedý fondán nebo si můžeme namíchat z bílého, máme-li potravinářské barvy

Jak budeme postupovat?

  1. Předehřejeme si troubu na 180 °C a formičky na muffiny vyložíme papírovými košíčky. V míse smícháme olej, cukr, vejce a vanilkový extrakt a všechno prošleháme. Pak do směsi vmícháme dýni a dobře vykapané rozinky. Nakonec přisypeme skořici, mouku, jedlou sodu a kypřicí prášek a těsto promícháváme už jen zlehka a jemně.
  2. Těsto rozdělíme do košíčků asi do 3/4 výšky, protože v troubě ještě nabydou, a pečeme asi 25 minut. Po upečení necháme dobře vychladnout.
  3. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu nebo použijeme hotovou polevu, kterou rozehřejeme buď ve vodní lázni, nebo v mikrovlnce a polijeme s ní cupcaky. Necháme vychladnout a mezitím si připravíme barevný fondán. Ze zeleného vytvoříme stébla trávy a šedý rozválíme na silnější placku, z níž vykrajujeme obdélníčky nebo čtverce ve tvaru náhrobních kamenů. Na ně vyryjeme nápis R.I.P. (z angl. rest in peace, tedy odpočívej v pokoji). Fondán přilepíme na čokoládovou polevu a můžeme se do cupcaků pustit.

Koláč Jack O´Lantern

Budeme potřebovat:

Pokud se vám nechce dělat se s vlastním těstem, stejně výborně poslouží již hotové těsto na koláč, jež nabízí některé supermarkety. Je třeba však koupit 2 ks, jeden na vyložení formy a jeden na zakrytí. Jinak na těsto:

400 g hladké mouky

2 lžíce cukru krupice

kůra z půlky citronu

250 g studeného másla

1 vejce

1 sklenice červené marmelády (jahodová, rybízová apod.) na náplň.

Na dohotovení:

1 vejce na potření

1 lžíce třtinového cukru

Jak budeme postupovat?

  1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Mouku smícháme v misce s cukrem a citronovou kůrou. Studené máslo nastrouháme nebo nakrájíme na malé kostičky a zapracujeme jej do sypké směsi. Nakonec přidáme vejce a těsto dohotovíme. Zabalíme ho do fólie nebo sáčku a necháme v lednici asi 30 minut odpočívat.
  2. Těsto vyjmeme z lednice, rozdělíme jej na dvě části (jedna bude trošku větší) a obě vyválíme do kruhového tvaru. Ideální je rozvalovat těsto mezi dvěma archy pečicího papíru, protože se nelepí a lépe jde vyklápět. Formu vymažeme máslem a pak do ní opatrně překlopíme větší kruh a dotvarujeme okraje.
  3. Na těsto ve formě naneseme marmeládu a dobře rozetřeme. Pokud je marmeláda hodně kyselá, můžeme ji trochu pocukrovat, velmi záleží na tom, jakou chuť máme raději.
  4. Na menší kruh opatrně vyřízneme tvar Jacka (tak se vydlabané dýni říká podle staré irské legendy). Jak strašidelně bude vypadat, to záleží na vás, a také můžete vytvarovat úplně jiný obrazec. Velmi opatrně přeneseme horní část na formu a opět opatrně sloupneme z pečicího papíru. Okraje pospojujeme prsty. Pokud někde těsto velmi přečnívá, odřízneme jej.
  5. Celý povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme lžičkou třtinového cukru. Koláč pečeme 45 minut dozlatova.