Někdo preferuje sáček zalitý vodou, jiný miluje rituál louhování čaje sypaného. Pro začátek je potřeba vědět, do jaké skupiny váš milovník čaje spadá. Klasické sáčky různých druhů čaje pořídíte v dárkových kazetách. Anebo můžete vyrobit kazetu vlastní. Pomůže vám v tom jednoduchá, a přitom efektní metoda decoupage, kterou můžete aplikovat na karton, dřevo i plech. Jde v podstatě o přenášení vystříhaných obrázků z horní vrstvy papírových ubrousků na určitý povrch (měl by být co nejsvětlejší!) a jejich následné zafixování bezbarvým lepidlem a lakem. Podrobněji se o technice decoupage dočtete v našem starším článku:

Takto můžete vyrobit originální krabičku nebo i plechovou dózu na čajové sáčky, která ponese motivy z vybraných ubrousků; je zcela na vás, zda budou vánoční, nebo třeba květinové.

Pro milovníky sypaných čajů jsou tu konvičky, často opatřené sítkem. Pokud se neřadíte mezi stálé zákazníky čajoven a výraz yixing slyšíte poprvé v životě, můžete mít problém se v široké nabídce konviček zorientovat. Co se týče materiálu, univerzálnějším dárkem bude konvička skleněná nebo glazovaná, protože do sebe nenasává vůni louhovaného čaje, a můžete v ní tak střídat různé druhy. Konvičky neglazované, vyrobené například z výše zmíněného yixingu, se oproti tomu používají spíš jen pro jeden typ čaje, a to zejména pro čaj černý, kterému vyhovuje, že yixing udrží vodu déle horkou.

Pokud už obdarovávaný nějakou šikovnou konvičku vlastní, můžete mu k ní pořídit stylový ohříváček na čajovou svíčku.

Čaj proslavený svými léčivými a detoxikačními účinky ovšem neslouží jen ke konzumaci, ale uplatňuje se i v kosmetice. Sestavte vlastní dárkový balíček složený z kosmetických výrobků s přísadou zeleného čaje a doplňte ho třeba vonným olejem Zelený čaj. Jeho vůně je nevtíravá, jemná a svěží, nešlápnete s ní vedle. Spolu s malou aromalampičkou může tento olej vytvořit i samostatný dárek pro kamarádku.