Karamelový likér

Přísady: 1 plechovka Salka Karamel, 1 sáček karamelového pudingu, 1/2 l mléka, 1/2 l rumu

Postup: Pudingový prášek svaříme s mlékem a umícháme podle návodu, nemusíme přidávat cukr. Vychladlý puding rozmixujeme s karamelovým Salkem a postupně vmícháme rum. Pokud je likér na váš vkus příliš hustý, můžete ho naředit mlékem.

  • Pozn.: Karamelové Salko se dá vyrobit tak, že zavřenou plechovku obyčejného Salka povaříte 2 hodiny v hrnci s vodou.

Zimní zázvorový likér

Přísady: 5 lžic nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 hrnek cukru krupice, 1/2 hrnku vody, 3 lžíce citronové šťávy, 1 pomeranč, 1 kousek skořice, 1-2 hvězdičky badyánu, lžička hřebíčku, 1/2 l vodky nebo slivovice

Postup: Cukr se zázvorem svařte ve vodě na mírném ohni v hustý sirup. Směs se krásně rozvoní po celé kuchyni a navodí příjemnou vánoční atmosféru. Pokud sirup po vychladnutí ztuhne, znovu ho mírně zahřejte, aby se rozpustil, a vlijte do něj trochu vodky nebo slivovice (ale pozor, už nevařit, alkohol by vyprchal). Přidejte citronovou šťávu, koření a na kousky nakrájený pomeranč. Do vychladlé směsi přilijte alkohol a nechte uležet nejméně týden v lednici. Potom likér přeceďte.

  • Pozn.: Zázvorový likér je hodně silný, je třeba ho popíjet po malých "zdravotních" douškách. Hodí se také pro přípravu grogu na zahřátí.

Kokosový likér

Přísady: 200 g kokosové moučky, 150 g moučkového cukru, 200 ml smetany, 200 ml kokosového mléka, 1/2 l bílého rumu

Postup: Kokosovou moučku opražíme nasucho v hrnci, přilijeme smetanu a krátce povaříme. Po vychladnutí rozmixujeme, přidáme moučkový cukr a kokosové mléko a nakonec lehce vmícháme bílý rum. Necháme dva dny odležet v lednici a poté směs přecedíme přes jemné sítko nebo přes kávový filtr, abychom se zbavili kousků kokosu. Před rozléváním do skleniček je vhodné lahev protřepat.