Stačí chvilka nepozornosti, nečekaný telefonát nebo přílišné zaujetí tvarováním rohlíčků, a připálenina je na světě. Dno hrnce nejde vyčistit ani po dlouhém odmočení a nejraději byste ten kus nádobí vyhodili do popelnice. Nezoufejte a zkuste starý trik bez nutnosti nákupu drahých agresivních prostředků:

Do postiženého hrnce nalijte ocet s vodou v poměru 1:1 a roztok přiveďte k varu. Vařte zhruba 5-10 minut a spáleniny přitom odlupujte od dna dřevěnou vařečkou. Po vychladnutí octového roztoku hrnec snadno dočistíte drsnou stranou houbičky za pomoci běžného přípravku na nádobí.

Velice dobře funguje také kuchyňská sůl nebo jedlá soda. Spáleniny navlhčete teplou vodou a vydatně zasypejte solí či sodou. Nechte působit několik hodin, klidně i přes noc, a potom opět vydrhněte houbičkou s jarem. Pozor ale, sůl i soda působí abrazivně, a tak je nepoužívejte na citlivé povrchy, které nechcete poškrábat. Postup se nehodí na hliníkové nádobí, soda s hliníkem reaguje.

Během vánočního pečení se často potýkáme s přilepeným těstem k válu. Pokud ještě není zaschlé, můžeme ho odstranit nití, kterou napneme a protáhneme pod těstem. Na zaschlé zbytečky těsta vyzrajeme s pomocí soli. Vál posypte solí a vydrhněte navlhčenou houbičkou nebo starým zubním kartáčkem. Poté lehce osprchujte vlažnou vodou. Dřevěný vál nikdy nemáčejte a nepoužívejte na něj horkou vodu, mohl by se zničit.