Jako první je dobré mít doma pro každý případ gumový zvon. Přiložte ho k odtoku, začněte pumpovat a při troše štěstí se vám podaří obsah trubek uvolnit.

Další variantou je zkusit vyčistit sifon: v takovém případě si dejte pod dřez kýbl, odšroubujte sifon a nechte vytéct vodu. Pak rukama v rukavicích zkuste odstranit všechny nečistoty, na které dosáhnete.

Poslední variantou, kterou můžete vyzkoušet sami, jsou různé chemické prostředky určené pro uvolnění a vyčištění trubek. Vždy je třeba si dobře nastudovat návod k použití, každý přípravek může vyžadovat trochu jiný postup a jiné kroky.

Co dělat, když nic nezabírá

Pokud se vám nepodařilo vše vyřešit za pomoci vlastních sil, máte už jen jedinou možnost, a to zavolat instalatéra. Ten si poradí i s největšími nečistotami, a to díky pružině nebo profesionálním strojům na čištění odpadů. Pokud potřebujete problém vyřešit rychle, pak zavolejte instalatéra, který má výjezdní místo co nejblíže vás, aby dokázal přijet během chvilky, a to i v případě, že je pozdě odpoledne, v noci nebo během víkendu.

TIP: Hledáte specialistu na čištění odpadů v Praze? Kontaktujte naši firmu. Zajišťujeme servis nonstop a vyjíždíme z osmi výjezdních míst, díky čemuž k vám dorazíme během chvilky.

Co dělat, aby to bylo naposledy

V kuchyni je vhodné snažit se zabránit, aby se zbytky jídla do odpadu vůbec nedostaly. Při vylévání vody z hrnce vždy používejte cedník nebo sítko, abyste zachytili zbytky jídla. Za žádnou cenu do odpadu nevylévejte olej nebo tuk. Horký tuk v odpadech ztuhne a může způsobit velké problémy.

Je také důležité alespoň jednou do měsíce odpady preventivně vyčistit. Jsou k tomu určené různé chemické prostředky, které všechny zbytky jídla rozpustí a zanechají trubky bez problému prostupné. Je dobré vždy používat ochranné prostředky, jako jsou gumové rukavice nebo ochranné brýle, abyste se při práci nezranili. Po nalití chemikálie do odpadu se může stát, že přijde výrazná reakce, odpad začne prskat a bublat, takže by chemie mohla prsknout i na vaši kůži.

TIP: Pokud máte podezření, že se problém nachází hlouběji v potrubí, je možné provést kamerový průzkum kanalizace. Podívejte se, jak to probíhá a kdy je vhodným postupem.