Sušené plody pepřovníku černého (Piper nigrum) do Evropy údajně přicestovaly s Alexandrem Makedonským, který je objevil v Indii. Během středověku se pak toto koření zabydlelo na stolech bohatších vrstev a bylo považováno za velmi cenný artikl, kterým se dalo i platit. Dnes už pepř nesmí chybět v žádné kuchyni. Můžeme si vybrat, zda ho koupíme celý, mletý, nebo drcený, na výběr jsou i barevné varianty.

Barva kuliček naznačuje, jakým způsobem byl pepř zpracován. Pokud byl sklizen ještě nezralý a sušen na slunci, bude černý. Nezralý pepř sušený horkým vzduchem či uchovaný mražením zůstane zelený. Zralé plody se vyznačují červenou barvou, jejich oloupáním a naložením do nálevu se dosáhne barvy bílé.

Typickou pálivou chuť pepři dodává alkaloid zvaný piperin. Tato látka podle dietologů podporuje trávení, zrychluje metabolismus a brání tvorbě tukových buněk. Pepř proto můžeme pokládat za pomocníka při boji s nadváhou, jeho účinky jsou však jen podpůrné, jelikož ho nemůžeme konzumovat ve velkém množství. Příliš mnoho pepře dráždí organismus, a mohl by dokonce ohrozit játra a ledviny. Ze stejného důvodu se pepř nedoporučuje malým dětem a těhotným ženám.

V množství přiměřeném však pepření pokrmů zdraví prospívá. Pokud vás trápí pocit studených nohou a rukou, pepř vám končetiny lépe prokrví a "prohřeje". Kromě toho zmírňuje nadýmání a zlepšuje trávení. Pomáhá také při nachlazení, protože podporuje vykašlávání hlenů. Na bolavé klouby a svaly pak lze aplikovat mazání připravené ze skleničky pálenky, ve které jsme dva týdny nechali louhovat lžičku mletého pepře.