V syrovém stavu chutná růžičková kapusta příliš hořce, a tak se před konzumací tepelně upravuje. Restovaná na cibulce je skvělou přílohou k masu a bramborám, hodí se do zeleninových polévek i k zapékání. Vařit by se měla jen tak na skus, aby zachovala tvar a křupavost. Takto připravené, nerozvařené kapustičky si nejlépe uchovají prospěšné vitaminy.

Pokud cítíte, že vám dlouhá zima oslabila imunitu a potřebujete nabrat nové síly, růžičková kapusta vám v tom pomůže. Obsahuje celou škálu prospěšných látek, od vitaminů C, E a K až po vápník, hořčík a železo. Za zmínku stojí vitamin B1 neboli thiamin, jehož nedostatek se projevuje zhoršením koncentrace, nespavostí a sklonem k melancholii. Díky vysokému obsahu kyseliny listové (vitamin B9) kapustičky podporují krvetvorbu a přispívají ke správnému vývoji plodu - do jídelníčku by je proto měly zařadit hlavně těhotné ženy.

Růžičkovou kapustu nicméně ocení i dietáři. Přestože jde o listovou zeleninu, najdeme v ní spoustu vlákniny bohaté na pektin, který v žaludku nabobtná a navodí pocit sytosti, aniž byste přibrali.

Tip: Zapečené kapustičky se smetanou

Potřebujeme: 700 g růžičkové kapusty, 200 g uzené šunky, lžíce másla, lžíce mouky, 250 ml smetany ke šlehání, tvrdý sýr, muškátový oříšek, pepř a sůl dle chuti, máslo a strouhanku na vymazání pekáče

Postup: Kapustičky očistíme, překrojíme na půlky a povaříme v páře - stačí několik minut. V hrnci na másle orestujeme nakrájenou šunku, přidáme kapustičky, zaprášíme moukou a přilijeme smetanu. Necháme krátce probublat. Ochutíme muškátovým oříškem a pepřem (sůl ani není potřeba - uzená šunka a sýr jsou slané dost, ale komu to nestačí, může dosolit). Troubu předehřejeme na 200 °C, pekáč nebo zapékací misku vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a vlijeme sem směs z hrnce. Zasypeme bohatě tvrdým sýrem a necháme v troubě 25 minut zapékat. Podáváme s vařenými nebo pečenými brambory.