První den:

Objednejte pizzu

Je velice frustrující, když vám během úklidu přibývá nové špinavé nádobí a hrnce na plotně okolo sebe prskají další tuk. Na večer vyhrazený úklidu naplánujte studenou večeři nebo využijte rozvážkové služby.

Udělejte si místo

Dojem nepořádku často vyvolávají jen předměty zbytečně vystavené na lince. Je praktické mít dózy s kávou a cukrem neustále při ruce, na druhé straně nás ale neubyde, když kvůli nim pokaždé otevřeme skříňku. Pokuste se pro každou maličkost najít místečko za dvířky či v šuplíku a nebojte se vyhazovat nepotřebnosti.

  • Tip: Drobnosti umístěné na polici naskládejte do menších košíků a přikryjte kusem plátna. Volně vystavené dekorace omezte na minimum.

Zaútočte na lednici a nic nešetřete

S lednicí je třeba učinit krátký proces. Všechno musí ven a historické kousky rovnou do koše. Vyjímatelné poličky a šuplíky umyjeme ve dřezu s pomocí teplé vody s jarem, stěny lednice odmastíme jarovou vodou a vytřeme dosucha. Potraviny vracíme zpět v čistých obalech a krabičkách.

  • Tip: Nezapomeňte vyčistit i odtokový kanálek, jenž bývá častou příčinou zápachu z lednice. Nemáte-li k tomu speciální kartáček, použijte tenký drátek nebo jehlici na pletení.

Kritická mastnota

Zamaštěná místa okolo vařičů a uvnitř trouby posypte jedlou sodou a nechte působit do druhého dne. Tři lžíce sody rozmíchejte v kelímku teplé vody a směsí vydrhněte mastné flíčky na obkladech a zašlé spáry. Dobře se pracuje s hrubou stranou houbičky nebo se starým zubním kartáčkem. K této práci si však navlékněte rukavice, jedlá soda nerozežírá jen špínu, ale i kůži na rukou!

Druhý den

Druhý večer provedeme prověrku spíže a budeme stejně nekompromisní jako v případě lednice. Potom opět navlékneme rukavice a s pomocí vlhké houbičky vyčistíme sporák a troubu, kam jsme nanesli jedlou sodu. Zbývá otřít všechny povrchy a vytřít podlahu.

  • Tip: Do mýdlové vody přilijte trochu citronové šťávy, která kuchyni pěkně provoní.