Asi není třeba připomínat, že je nutné všímat si data spotřeby na platu a nekupovat vejce s nakřáplou nebo znečištěnou skořápkou. Na druhé straně ale není potřeba vajíčka před uskladněním omývat, dokonce je to chyba. Voda totiž smyje přirozenou ochrannou vrstvu, která vejce chrání před průnikem škodlivých mikroorganismů. Zbavit byste se však měli papírového obalu, v němž jste vejce koupili. Mohou se v něm držet nebezpečné bakterie, jež by v lednici kontaminovaly jiné potraviny.

V ideálním případě vejce přesuneme do plastového uzavíratelného obalu a uložíme do zadní části lednice, kde se drží konstantní teplota. Podle odborníků není vhodné skladovat vajíčka ve dveřích, ačkoli tu bývají už z výroby příslušné přihrádky s otvory. Důvod je ten, že dveře lednice často otvíráme, a tak zde teplota kolísá.

Jak poznat "pukavce"?

Nejste-li si jisti, zda po rozklepnutí vajíčka nezamoříte kuchyň nesnesitelným zápachem, ponořte ho napřed do hrnce s vodou. Čerstvé vejce půjde ke dnu, zkažené se bude nadnášet.

A jak je to s vejci natvrdo?

Neoloupaná uvařená vajíčka mohou v lednici vydržet dobrá klidně týden, opět pod podmínkou, že je umístíte do zadních linií, a nikoli do dveří. Jakmile je ale oloupete, musíte je sníst hned. Malovaná velikonoční vejce vystavená na stole jako dekorace se budou kazit rychleji, v závislosti na teplotě. Pokud v pokoji přetápíte, měli byste je zkonzumovat týž den.