Je pravda, že v květnu ještě úrody ze záhonů a polí tolik není. Sklízejí se ředkvičky, kedlubny a rozličná salátová zelenina, k dispozici jsou už ale také rychle rostoucí bylinky typu řeřicha a pažitka. Cena celoročně skladované mrkve a červené řepy je rovněž stabilní, aktuálně levné jsou i salátové okurky z dovozu. Co z tohoto "materiálu" můžeme vyčarovat v kuchyni?

Kedlubny s brambory a ovčím sýrem

Příprava tohoto lahodného jarního pokrmu je více než jednoduchá. Na každého strávníka počítejte se dvěma menšími bramborami a dvěma kedlubnami. Oloupejte je a nakrájejte na stejnoměrné plátky.

Zvolte hlubší pánev, ke které máte i poklici. Na dno vlijte trochu olivového oleje a vyložte ho střídavě vrstvou brambor a kedluben. Zeleninu poprašte černým pepřem a muškátovým oříškem, mírně podlijte vodou a duste pod poklicí doměkka (poklici nedovírejte úplně, ponechte kousek odkrytého místa pro únik páry). Jakmile jsou brambory s kedlubnami měkké a voda vyvařená, rozdrobte na ně hrst ovčího sýra, chvilku už jen prohřejte a na talíři posypte pažitkou.

Špenátové rizoto

Budeme potřebovat: 200 g rýže typu Arborio, 150 g čerstvého špenátu, hrst parmezánu, oříšek másla, 1 malou cibulku, 1 dcl suchého bílého vína, 1/2 l zeleninového vývaru, pepř a sůl

Postup: Nadrobno nakrájenou cibulku orestujeme v hrnci na másle, přisypeme k ní rýži a zalijeme ji decilitrem bílého vína. Jakmile se odpaří, přilijeme sběračku vývaru. Opět počkáme, až se vyvaří, a přilijeme další. Takto pokračujeme až do bodu, kdy je rýže téměř měkká. Teprve poté do ní vmícháme nasekané špenátové listy a na mírném plamenu je necháme ve směsi změknout. Trochu pustí vodu a zmenší objem. Na závěr přidáme hrst strouhaného parmezánu, promícháme a dochutíme dle libosti pepřem a solí.

Lehký salát s ředkvičkami a okurkou

Tento salát vám přijde vhod jako příloha k plátku grilovaného masa nebo jako rychlá večeře s tmavým pečivem. Salátovou okurku oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, očištěné ředkvičky na kolečka. Pak je promíchejte v misce se lžící citronové šťávy a několika lžícemi zakysané smetany a dochuťte jen drceným černým pepřem, soli netřeba. Ozdobte nejlépe čerstvou řeřichou. Přidat můžete i ledový salát nebo rukolu.

Kedlubnové zelí s červenou řepou

Zkoušeli jste někdy zelí z kedlubny? Postup je jednoduchý, oloupané kedlubny se nastrouhají na hrubém struhadle a dusí se na osmahnuté cibulce spolu s kmínem doměkka. Na závěr se popráší moukou a ochutí lžící balzamikového octa. A teď si představte, že spolu s kedlubnou nastrouháte také červenou řepu. Zelí bude o něco sladší a získá lákavou červenou barvu. K bramborovým knedlíkům nebo k pečeným bramborům jako stvořené!