Zdravější vaření nemusí být drahé. Tipy na recepty ze sezonní zeleniny

Kedlubny

Autor: Shutterstock.com

Rádi byste si před létem odlehčili jídelníček, ale bojíte se, že to poleze do peněz? Zdravější vaření se nemusí nijak prodražit, když ho postavíte na domácí sezonní zelenině, které je v obchodech dostatek za rozumnou cenu. Inspirujte se našimi recepty.

Je pravda, že v květnu ještě úrody ze záhonů a polí tolik není. Sklízejí se ředkvičky, kedlubny a rozličná salátová zelenina, k dispozici jsou už ale také rychle rostoucí bylinky typu řeřicha a pažitka. Cena celoročně skladované mrkve a červené řepy je rovněž stabilní, aktuálně levné jsou i salátové okurky z dovozu. Co z tohoto "materiálu" můžeme vyčarovat v kuchyni?

Kedlubny s brambory a ovčím sýrem

Příprava tohoto lahodného jarního pokrmu je více než jednoduchá. Na každého strávníka počítejte se dvěma menšími bramborami a dvěma kedlubnami. Oloupejte je a nakrájejte na stejnoměrné plátky.

Zvolte hlubší pánev, ke které máte i poklici. Na dno vlijte trochu olivového oleje a vyložte ho střídavě vrstvou brambor a kedluben. Zeleninu poprašte černým pepřem a muškátovým oříškem, mírně podlijte vodou a duste pod poklicí doměkka (poklici nedovírejte úplně, ponechte kousek odkrytého místa pro únik páry). Jakmile jsou brambory s kedlubnami měkké a voda vyvařená, rozdrobte na ně hrst ovčího sýra, chvilku už jen prohřejte a na talíři posypte pažitkou.

Špenátové rizoto

Špenátové rizoto

Autor: Shutterstock.com

Budeme potřebovat: 200 g rýže typu Arborio, 150 g čerstvého špenátu, hrst parmezánu, oříšek másla, 1 malou cibulku, 1 dcl suchého bílého vína, 1/2 l zeleninového vývaru, pepř a sůl

Postup: Nadrobno nakrájenou cibulku orestujeme v hrnci na másle, přisypeme k ní rýži a zalijeme ji decilitrem bílého vína. Jakmile se odpaří, přilijeme sběračku vývaru. Opět počkáme, až se vyvaří, a přilijeme další. Takto pokračujeme až do bodu, kdy je rýže téměř měkká. Teprve poté do ní vmícháme nasekané špenátové listy a na mírném plamenu je necháme ve směsi změknout. Trochu pustí vodu a zmenší objem. Na závěr přidáme hrst strouhaného parmezánu, promícháme a dochutíme dle libosti pepřem a solí.

Lehký salát s ředkvičkami a okurkou

Salát z okurky a ředkviček

Autor: Shutterstock.com

Tento salát vám přijde vhod jako příloha k plátku grilovaného masa nebo jako rychlá večeře s tmavým pečivem. Salátovou okurku oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, očištěné ředkvičky na kolečka. Pak je promíchejte v misce se lžící citronové šťávy a několika lžícemi zakysané smetany a dochuťte jen drceným černým pepřem, soli netřeba. Ozdobte nejlépe čerstvou řeřichou. Přidat můžete i ledový salát nebo rukolu.

Kedlubnové zelí s červenou řepou

Červená řepa

Autor: Shutterstock.com

Zkoušeli jste někdy zelí z kedlubny? Postup je jednoduchý, oloupané kedlubny se nastrouhají na hrubém struhadle a dusí se na osmahnuté cibulce spolu s kmínem doměkka. Na závěr se popráší moukou a ochutí lžící balzamikového octa. A teď si představte, že spolu s kedlubnou nastrouháte také červenou řepu. Zelí bude o něco sladší a získá lákavou červenou barvu. K bramborovým knedlíkům nebo k pečeným bramborům jako stvořené!

Komentáře

Načítám komentáře...