Každá etiketa musí uvádět řadu povinných údajů. Kromě přesného složení výrobku to zahrnuje také veškeré alergeny, jednotlivé složky potraviny a také výživové údaje. Ona kouzelná tabulka s přepočtem na 100 gramů nám usnadní přemítání o tom, zda je vybraná potravina opravdu tak zdravá, jak se tvrdí. Z tabulky snadno poznáte množství a druh obsažených tuků, sacharidů i bílkovin, ale také zastoupení vitaminů či minerálů. Pokud si hlídáte příjem živin, nezapomeňte hodnoty vynásobit podle skutečné hmotnosti výrobku.

Není éčko jako éčko

Množství přídatných látek a aditiv, které můžeme ve výrobcích najít, vydá na poměrně dlouhý seznam, který si nemáme šanci zapamatovat. Všechna „éčka“ ale nejsou špatná, jen je třeba rozlišit ta přírodní od syntetických a vědět, která jsou pro naše tělo škodlivá či nevhodná. Pozor bychom měli dávat především u potravin pro děti, jejichž jásavé barvy mají na svědomí právě éčka. Konzumace takovýchto vylepšených potravin může vyvolat bolesti hlavy, zažívací potíže, ale také podpořit alergie nebo rozvoj hyperaktivity. Pozor dejte především na E951 (aspartam), E621 (glutamát sodný), E250 (dusitan sodný) a barviva E110, E132, E133 a další. Abyste se v éčkách vyznali, stáhněte si do mobilu aplikaci, která vám umožní je snáze rozpoznat.

Zákeřný cukr

Cukr je moderním strašákem a je velmi snadné podlehnout lákavým sloganům slibujícím „snížené množství cukru“, „bez cukru“ a podobně. U těchto potravin vždy důkladně sledujte složení. Pokud je cukru na 100 g méně než 5 g, jedná se o potravinu se sníženým obsahem cukru. Aby mohla být označována jako „bez cukru“, nesmí ho být ve složení více než 0,5 g na 100 g výrobku. Pozor si dejte především na různá umělá sladidla, která suplují cukr a vytvářejí onu žádanou sladkou chuť. Najdete je pod označením E900-E999 a patří tam například aspartam či cyklamát. Ačkoliv mají nízkou kalorickou hodnotu, jedná se o průmyslově zpracované látky a použití některých z nich je v mnoha zemích ve spojitosti s možnými karcinogenními účinky zakázané.

„Chceme-li příjem cukru opravdu omezit, musíme se umělým sladidlům vyhnout, protože právě tyto látky podporují závislost na sladké chuti. Vybírat bychom měli potraviny s označením ‚obsahuje jen přirozeně se vyskytující cukry‘, kde máme jistotu, že do nich nebyl žádný cukr přidán,“ říká Iveta Motolová.

Tukům se nevyhýbejte

Tuky jsou pro správné fungování našeho těla nezbytné a není nutné se jim úzkostlivě vyhýbat. Důležité je ale vědět, jaký tuk by potraviny měly obsahovat. Při procházení složení si dejte pozor především na formulaci „částečně ztužené tuky“. Pod ní se totiž ukrývají trans mastné kyseliny, které jsou pro lidský organismus škodlivé. Přesto po nich výrobci často sahají, protože jsou odolné a dlouho vydrží. Najít je tak můžete třeba v čokoládových polevách, sušenkách a dalších cukrovinkách.

Čím delší trvanlivost, tím více přidaných látek

„Základní pravidlo při orientaci v etiketách je poměrně jednoduché. Pokud je složení výrobku vypsané na několik řádků a objevuje se v něm dlouhý seznam éček v podobě umělých konzervantů, sladidel či barviv, dejte od něj raději ruce pryč. Vybírejte si raději potraviny se základním složením - jogurty obsahující pouze mléčné kultury bez zahuštění modifikovaným škrobem, marmelády konzervované cukrem, sladkosti bez umělých barviv a glutamátu. Možná vám tato jídla nevydrží několik týdnů, vašemu tělu ale prospějí,“ radí Iveta Motolová.