Kuchyně našich babiček vynikala nejen neopakovatelnou chutí, ale také kreativitou. Kdo by poznal, že základem nejrůznějších druhů knedlíků, koláčů a buchet bylo jedno a to samé těsto? Stačila mouka, vejce, mléko a droždí - a mohlo se čarovat.

Těsto na kynuté ovocné knedlíky se vlastně nijak neliší od těsta na knedlíky houskové. Jediný rozdíl je, že se do něj nepřidává houska. K jeho přípravě se používá hrubá nebo přinejhorším polohrubá mouka, se kterou se výsledné dílo tak rychle nerozvaří jako s hladkou. Na půl kilogramu mouky počítejte s 20 g čerstvého droždí a 250 ml mléka. Dále do knedlíků patří 1 vejce, špetka cukru a špetka soli.

Mouku vsypeme do mísy, poprášíme cukrem a solí a uděláme v ní důlek, kam rozdrobíme droždí a vyklepneme vejce. Směs pak zalijeme mlékem, které musí být vlažné, aby probudilo kvasinky k životu. Dejte jen pozor, aby nebylo příliš horké - teplota nad 40 °C živé organismy v droždí zabíjí a těsto by pak nevzešlo.

Pokud máte robota, ušetříte si hodně práce, protože ruční hnětení těsta zabere celou půlhodinu. Používá se k tomu vařečka, s jejíž pomocí nejprve všechny ingredience spojíme v řídkou lepivou hmotu. Tu potom krouživými pohyby vařečkou po dně mísy odspodu nadzdviháváte, aby se do těsta vehnal vzduch. Výsledné těsto bude hladké, hebké a přestane se lepit na vařečku.

Pokud jste to zvládli, máte téměř vyhráno. K vykynutí stačí těstu půlhodinka pod čistou utěrkou na teplém místě.

Vykynuté těsto rozkrájíme na 16 dílů a z každého rukou vytvarujeme placičku, do které zabalíme čerstvou jahodu. Vzniklé uzlíčky ještě chvíli poválejte v dlani, aby těsto k ovoci dobře přilnulo a uvnitř knedlíku nevznikaly vzduchové bubliny. Hrozilo by riziko, že se knedlíky srazí. Dbejte také na to, aby vrstva těsta okolo jahod byla rovnoměrně silná.

Knedlíčky vhazujeme do vroucí osolené vody a vaříme zhruba osm až deset minut. Oheň udržujte jen mírný; kdyby se voda vařila jako o překot, knedlíky by mohly popraskat a rozvařit se. Po vyndání z vody je propícháme vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se. Podáváme tradičně přelité máslem s tvarohem a moučkovým cukrem.

  • Tip: Ovocné knedlíky můžeme vařit i v páře. Lépe si zachovají tvar a hned tak se nám nerozvaří. Vaření v páře bude trvat jen o několik minut déle než ve vodě a výsledné knedlíky ani nemusíte propichovat.