Otrava zkaženými potravinami není nic příjemného, zvláště pokud k ní dojde na dovolené. Největší riziko představují masné a mléčné výrobky nebo ryby, ponechané v autě zaparkovaném na slunci. Nejsou-li řádně uloženy v chladicím boxu, k jejich znehodnocení dojde už během půl hodiny. V takovém případě balením jídla na cesty samozřejmě neušetříme, spíše naopak.

Rychlé zkáze podléhá také měkké ovoce a zelenina, sušenky plněné máslovou náplní, čokoláda a čokoládové náplně se zase hned roztečou. Cukrovinky a zeleninu proto před cestou důkladně vychlaďte v lednici a převážejte je v chladicí tašce nebo boxu. Pokud s sebou balíte i meruňky či broskve, vybírejte plody tvrdší, třeba i ne zcela zralé, cestou v teple takzvaně "dojdou". Pozor, ovoce se rychle kazí i v upečených koláčích, které z tohoto důvodu pro cestování nejsou vůbec vhodné. Mnohem déle vám vydrží bábovka (samozřejmě jen pocukrovaná, nepolitá čokoládou).

Co naskládat do chladicí tašky?

Chladicí tašky mívají měkké stěny vystlané izolační fólií a jejich výhodou je, že se dají složit. Vychlazené jídlo však dokážou ochránit před horkem jen několik hodin, takže do nich balíme takové potraviny, které sníme hned cestou. Chladicí tašku nicméně oceníte i na pikniku nebo při kratší cestě na chatu. Potraviny v ní těch pár hodin přežijí a po příjezdu na místo určení je hned přesunete do lednice. Přes tašku můžete v autě přehodit nějakou lehčí deku nebo prostěradlo, aby na ni nešly přímé sluneční paprsky.

Jak využít chladicí box?

Chladicí box bývá vybaven vložkami - akumulátory chladu, které před cestou uložíte na noc do mrazničky. Jídlo díky nim vydrží chlazené delší dobu než v chladicí tašce. V boxu se dá směle přepravovat maso na večerní grilování nebo krabičky se zamrazenými hotovkami, chlazené zde vydrží i nápoje. Zejména při cestách do zahraničí nebo v kempech se pak vyplatí autochladničky, napájené autobaterií. Jídlo dokážou nejen zchladit, ale také ohřát.

Jednotlivé potraviny, včetně ovoce a pečiva, je vhodné před cestou vložit do uzavíratelných plastových krabiček, které nepropouští vlhkost. Co se týče potravin zmrazených, platí železné pravidlo, že v případě jejich rozmrazení je musíme ihned zkonzumovat, znovu je už zamrazit nemůžeme.