Mravenci se usazují většinou v kuchyni, která je pro ně zdrojem snadno dostupných a bezpracně získaných dobrot. Budete-li na jejich invazi reagovat rychle, možná vám postačí šetrné domácí prostředky, které mravence jen vypudí, aniž by zahubily celou kolonii. Nejprve ale musíme prohlédnout všechny police, skříňky a přihrádky, vyjmout z nich veškeré potraviny a nelítostně vyhodit vše jedlé, co už bylo mravenci napadeno. Pro ostatní zásoby najdeme uzavíratelné krabičky a dózy, do nichž nezvaní hosté neproniknou.

Vnitřní stěny skříněk i kuchyňské povrchy potom vydezinfikujeme octovou vodou nebo jakýmkoli dezinfekčním prostředkem na bázi alkoholu. Můžete klidně použít antibakteriální roztok, kterým jste si čistili ruce během koronakrize. Mravence odér silného alkoholu děsí a raději se odstěhují jinam. Alkoholem nebo octem pro jistotu postříkejte i cestičky, kudy se mravenci rádi ubírají.

Podobně na mravence zabírá také pálivá paprika a chilli koření, ale také třeba skořice. Není třeba těmito ochucovadly plýtvat, můžete je smíchat s práškem do pečiva či jedlou sodou a touto směsí pak posypat místa, kde se mravenci nejvíc vyskytují. Větší plochy či přístupové cesty na terase můžete postříkat roztokem z citronové šťávy přelitým do rozprašovače.

Pokud ale bydlíte v bytovém domě, kde se mravenci nekontrolovaně šíří stoupačkami, nebudete je chtít jen zahnat k sousedům, ale rovnou vyhubit. Než vezmete do rukou smrticí sprej, jehož se následně sami nadýcháte, zaběhněte do drogerie nebo hobbymarketu pro požerovou nástrahu. Ta se prodává buď v podobě pasti, která mravence přitáhne a následně otráví, nebo jako gel, který se nanese v tenkých proužcích za linku či lednici tak, aby nepřišel do kontaktu s potravinami a nemohla ho olíznout třeba kočka. Jed v gelu obsažený postupně otráví celou kolonii a od mravenců budete mít pokoj... až do příští invaze.