Rybíz má v kuchyni poměrně široké využití. Kromě toho, že je velmi zdravý díky vysokému množství vitaminu C a množství antioxidantů, je také chuťově originální. Jeho svěží chuť rozhodně není fádní a díky své sladkokyselosti jej můžeme využít pro přípravu nejen skvělých dortů a koláčů, ale také k výrobě lahodné šťávy, marmelád, rosolů, zmrzliny nebo omáček k masům a do salátů. Dnes máme pro vás tři lehké a nadýchané dezerty, které se v letních dnech skvěle hodí pro návštěvu nebo jen tak pro posezení u kávy.

Rybízový cheesecake

Sýrové dorty neboli cheesecaky se staly velmi oblíbenou pochoutkou, a to zejména proto, že hlavní složkou není těsto, ale jemná náplň nahoře, která i po upečení zůstává svěží, krémová a lehoučká.

Co budeme potřebovat?

na korpus:

250 g sušenek (ideální jsou Bebe, Club, máslové sušenky, ale můžete zvolit i tmavou variantu z kakaových Bebe sušenek nebo Derby apod.)

100 g rozpuštěného másla a trochu másla na vymazání dortové formy

na krém:

200 g černého rybízu

500 g krémového sýra bez příchuti (ricotta, Lučina, Philadelphia apod.)

200 g smetany ke šlehání

100 g zakysané smetany

100 g cukru moučka

3 vanilkové cukry

2 vejce

2 žloutky

Jak budeme postupovat?

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Sušenky rozemeleme najemno a smícháme s rozpuštěným máslem. Vymažeme máslem dortovou formu (nebo ji vyložíme pečicím papírem) a těsto do ní vložíme a prsty upěchujeme rovnoměrně po dně a případně po okrajích zhruba do výšky 0,5-1 cm. Vložíme do trouby a zapečeme asi na 5-7 minut. Necháme dobře vychladnout. Troubu mezitím zmírníme na 110-120 °C.

V míse si smícháme krém s oběma smetanami, moučkovým i vanilkovým cukrem a rybízovou hmotou. Tu si připravíme tak, že rybíz jen velmi krátce povaříme v hrnci, aby změkl, a pak jej propasírujeme skrz síto, abychom jej zbavili zrníček a velkých kousků slupek. Rybízovou hmotu přidáváme do sýrové směsi vychladlou. Nakonec vmícháme vejce a žloutky.

Celou směs následně nalijeme na korpus, uhladíme povrch, aby byl rovnoměrný, a formu zvenku obalíme alobalem. Nakonec ji postavíme do pekáčku nebo zapékací nádoby s vodou tak, aby voda dosahovala do poloviny výšky dortové formy s cheesecakem. Vložíme do trouby a pečeme 40 minut.

Je velmi důležité během pečení neotvírat troubu, protože krém by mohl „spadnout“ a zdrcnout se. Po uplynuté době zkontrolujeme koláč tak, že poklepeme na bok formy lžící nebo příborovým nožem a krém by se měl lehce třást jako želé.

Hotový cheesecake necháme dobře vychladnout, ideální je alespoň dvě hodiny v lednici, ale může být i přes noc. Můžeme podávat.

Mandlovo-rybízový hrnkový koláč

Jednoduchý recept, který zvládne každý, překvapí jemnou nadýchanou chutí. Rybíz dodá těstu šťavnatost, a když v puse ucítíte křupnout mandlové plátky, budete mít pocit, že přesně takhle chutná léto.

Co budeme potřebovat?

2 hrnky polohrubé mouky

0,5 hrnku rostlinného oleje

1 hrnek vlažného mléka

1 celé vejce a 1 žloutek

1 hrnek cukru krupice

1 vanilkový cukr

1 prášek do pečiva

0,5 hrnku rybízu (ideálně červený, v těstu vytvoří krásně barevný kontrast, ale můžete využít i bílý nebo směs všech tří barev)

0,5 hrnku mandlových plátků

trochu másla a strouhanky (nebo hrubé mouky) k vymazání a vysypání formy (pokud nevyužíváme pečicí papír)

Jak budeme postupovat?

Troubu si předehřejeme na 180 °C a vymažeme a vysypeme si formu na koláče nebo na quiche. Je ale také možné použít klasický pekáček. Případně formu vyložíme pečicím papírem, podle toho, jak jsme zvyklí.

V jedné míse si připravíme suchou směs, tedy smícháme mouku, oba cukry a prášek do pečiva. Přidáme polovinu mandlí, druhou půlku si necháme na závěr. V druhé míse ušleháme do krémova vejce se žloutkem, mléko a olej. Tekutou směs nakonec přelijeme k suché směsi a dobře promícháme.

Do směsi nasypeme omytý a osušený rybíz. Vše opatrně vlijeme do připravené formy. Navrch nasypeme druhou polovinu mandlí. Pečeme v troubě přibližně 40 minut. Hotový koláč zkontrolujeme špejlí, na kterou by se těsto nemělo lepit. Necháme vychladnout a podáváme například s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo se šlehačkou.

Špaldový koláč s rybízem a drobenkou

Zdravější forma rybízového koláče si v chuti nijak nezadá s jinými druhy. Navíc můžeme ocenit oříškově jemnou chuť špaldy, která dodá koláči další rozměr.

Co budeme potřebovat?

3 hrnky špaldové mouky (pro zdravější formu zvolíme celozrnnou)

1 hrnek třtinového cukru

3 lžíce mléka

3 vejce

300 g bílého jogurtu

10 g prášku do pečiva

¾ hrnku oleje

rybíz podle uvážení (jak kdo má rád silnou vrstvu ovoce)

na drobenku:

75 g másla

150 g polohrubé mouky

70 g třtinového cukru

Jak budeme postupovat?

Předehřejeme si troubu na 160 °C. Pekáč nebo formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou nebo vyložíme pečicím papírem.

Vejce a cukr vyšleháme a postupně do hmoty přimícháme olej s mlékem a jogurt. Když je hmota dobře promíchaná, přisypeme mouku s práškem do pečiva a vyšleháme šlehačem tak, aby hmota byla jemná, bez hrudek. Pokud je příliš hustá, doředíme ji trochou vody tak, aby těsto šlo bez obtíží vylít do pekáče.

Těsto nalijeme do pekáče. Nahoru navrstvíme opraný rybíz a na něj drobenku. Tu si připravíme tak, že smícháme mouku s cukrem a nakonec přidáme změklé, ale ne rozpuštěné máslo. Hmotu promneme důkladně mezi prsty, aby se máslo spojilo se suchou směsí.

Koláč pečeme přibližně 30-35 minut podle výšky korpusu. Hotový koláč necháme vychladnout a můžeme podávat.