Blížící se konec roku s sebou přináší mnoho příprav. Nejprve je třeba nakoupit a zabalit vánoční dárky, postarat se o velký předvánoční úklid či zajistit dostatek jídla a pití na vánoční a silvestrovské oslavy. Pokud máme doma nějakého čtyřnohého mazlíčka, pak je důležité, abychom se dobře postarali i o něho.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

1) Odjezd na klidnější místo

Máte-li tu možnost, vyhněte se místům, kde oslavy probíhají nejhlučněji. Zvířecí psycholog a veterinář MVDr. Alexandr Skácel radí těm, kdo mohou, aby na silvestra se svými zvířecími miláčky odjeli pryč z města. Můžeme využít například chalupu na venkově nebo vyrazit k přátelům, kteří bydlí v klidnějším prostředí mimo dosah největšího ruchu.

2) Odveďte jejich pozornost

V případě, že možnost odjet z rušného místa nepřipadá v úvahu, je nutné pro zvířátka najít co možná nejklidnější místo v bytě nebo domě, kde se budou cítit ve větším bezpečí. Pejskové se mohou cítit lépe, když se schovají pod postelí, ve skříni, ve svém pelíšku nebo když je přikryjeme dekou. Psa můžeme vzít například i do koupelny, je-li umístěna v klidnější části domu či bytu, a zkusit odvést jeho pozornost. „Psa můžeme zabavit hračkou, jídlem nebo mu můžeme pustit film na notebooku,“ radí majitelům psích společníků Alexandr Skácel.

3) Venčení ještě za světla

Psi mají citlivější sluch než lidé a výbuchy petard a ohňostrojů jsou pro ně často velice stresovým faktorem. Z toho důvodu je vhodné na silvestra venčit pouze za denního světla a mít zvířátka na vodítku. Kolem půlnoci, kdy jsou oslavy i hluk nejsilnější, je rozhodně vhodnější držet zvířata doma a například také zatáhnout žaluzie či závěsy.

4) Léky na uklidnění

Stres ze silvestrovských oslav mohou našim čtyřnohým miláčkům pomoci snížit také léky na uklidnění. Volbu konkrétního přípravku i jeho dávkování je vždy nutné projednat s veterinářem.

„Ideální je podávat chemické či lépe homeopatické léky už několik dní dopředu. Nejlépe už od 21. prosince až do 2. ledna,“ doporučuje zvířecí psycholog Alexandr Skácel. Co naopak nemůže doporučit, jsou špunty do uší.

5) Zůstaňte v klidu

Pokud bývá váš pejsek z velkého hluku nervózní, musíte v klidu zůstat aspoň vy, aby zvíře nepodlehlo dojmu, že je opravdu něco v nepořádku. Psi i kočky, kteří jsou na své majitele zvyklí, se rozhodně budou lépe cítit v jejich blízkosti.