Robotický vysavač brázdí podlahy v mnoha domácnostech. Je to pomocník, který sice neudělá podlahu lesklou a čistou jako vy s klasickým vysavačem, ale udrží ji minimálně bez chuchvalců prachu a prodlouží nutné intervaly vaší ruční práce.

Co by měl takový robot mít? Z vlastní zkušenosti můžeme doporučit toto:

Dva postranní kartáče. Jeden je málo. Robot sice vybírá prach z koutů, ale část prachu rychlým otáčením štětinek odmetá na svou druhou stranu, kde by se o něj měl postarat druhý kartáč.

  • Velkou sběrnou nádobku. Naše zkušenost říká, že u bytu o rozloze 80 m² se robot s 0,4 l velkou nádobkou při pravidelném čištění 2x denně naplní za dva dny.
  • Akumulátory s velkou kapacitou. Velký byt = hodně práce. Za jeden rok pravidelného provozu spadne kapacita akumulátorů přibližně o třetinu. Takže zatímco první rok se budete těšit z toho, jak krásně vám vysaje všechny místnosti, druhý rok už se mu nemusí dostávat dech.
  • Zkontrolujte konstrukci. Vysavače musí být výrazně utěsněny proti pronikání špíny a prachu a hlavně proti namotávání vlasů na kolečka a osičky kartáčů. Nestačí tak obyčejné filcové těsnění. To se během několika týdnů vymačká a vám nezbude než obden vytahávat ze stroje vlasy, aby vůbec fungoval. Náhradní těsnění nedostanete, protože se prodává jen v celých sadách s kartáči.
  • Když už kupujete vysavač, bylo by lepší, kdyby si poradil i s vodou. Nejednou se stane, že někde je vlhká podlaha (koupelna, kuchyně) a filtr, který na to není stavěný, pak začíná plesnivět.

  • Kamery, nebo algoritmus? To je dilema. Každý výrobce přesvědčuje o svém systému, jako o tom nejlepším. Podle nás je to jedno. Výsledek je stejně ten, že občas bude jezdit robot jako stižený Alzheimerovou nemocí.
  • Rodina se rozrůstá

    A co robotického do domácnosti si ještě můžete pořídit? Co třeba robota na sekání trávy? Ten je založený na podobném principu, jako domácí vysavač. Jen místo kartáčků je pod strojem nastavitelná čepel.

    Pokud máte problém s tím, že hned vedle trávníku máte bazén a všechna špína se vám dostává dovnitř a vytváří v něm bakterie, pak si pořiďte třeba iRobot Mirra 530. Představte si, že tohle je robot, který dokáže vyčistit celý vnitřek bazénu až k vodní hladině včetně zdí a schodů.

    Aktivní PVC kartáče sbírají nečistoty, řasy a bakterie ze dna, zdí i vodní hladiny, kde se nečistoty a bakterie mohou usazovat. Čisticí filtry jsou schopny zachytit nečistoty o velikosti pouhé 2 mikrony. A co je na tom nejlepší? Tenhle robot byl zatím v nabídce jen na některých trzích. Teď to bude celosvětová záležitost!

    Stejně tak se těšíme na další roboty. V USA už je podán patent na roboty uklízející schody. Věžáky a paneláky tak budou moci pořídit robota, který bude automaticky podle nastaveného programu umývat schody, přičemž v několika mezipatrech bude akorát potřebovat dobíjecí stanici. Podle vývojářského týmu bude robot o velikosti kufru potřebovat na umytí schodů patnáctipatrového domu jednu noc s dvojitou přestávkou na dobití a přefiltrování vody, aby byla zase čistá na umytí.

    Jedna z nejhorších prací na domech a chalupách je čištění okapů. iRobot Looj 330 tuhle nepříjemnou a nebezpečnou práci dělá sám. Looj používá 4stupňovou rotační hlavu, která vyhází listí, nečistoty a kousky dřeva z okapů, a tím je opět plně zprůchodní. Robot je voděodolný do 20 cm výšky vodního sloupce a lehce omyvatelný a za pět minut vyčistí 10 metrů okapů.