Tržby kolem 1,8 miliardy korun plánuje pro letošní rok liberecká stavební společnost Syner. Letošní tržby by tak měly být zhruba o 12 procent vyšší než před rokem, kdy Syner provedl zakázky za 1,573 miliardy korun a jeho hospodaření skončilo stomiliónovým hrubým ziskem.

Podle statistiky svazu podnikatelů ve stavebnictví se Syner podle tržeb řadí mezi 20 největších stavebních společností v republice a v Libereckém kraji patří do desítky největších firem. Nosným projektem Syneru je spolupráce, kterou v roce 1999 firma navázala s obchodním řetězcem Ahold. Syner zajišťuje vše od pozemku přes projekt až po stavbu supermarketu, který pak Aholdu pronajme. V celkových tržbách společnosti představují tyto zakázky zhruba třetinu.

K největším letošním zakázkám patří třetí etapa rekonstrukce vozovny tramvají v Liberci v hodnotě 278 miliónů korun a výstavba domova důchodců v Liberci za 260 miliónů. Pro Ahold letos Syner postavil nový hypermarket v Karlových Varech za 122 miliónů korun.

Firma v letošním roce získala certifikát Národně bezpečnostního úřadu (NBÚ). Syner se tak zařadil mezi necelou desítku stavebních firem v tuzemsku, které se mohou ucházet o zakázky pro armádu či policii se stupněm utajení "důvěrné". Certifikáty NBÚ umožňují držitelům ucházet se o zakázky na výstavbu objektů, kde by únik informací mohl znamenat nebezpečí ekonomických či materiálových škod.

Syner má čtyři dceřiné firmy, tvořící dohromady Syner Group. Společnost se základním jměním 20 miliónů korun vlastní dvě soukromé osoby. Firma zaměstnává 350 kmenových pracovníků. -čtk-