Keramika Horní Bříza, významný výrobce obkladů a kaolinu, uzavřela od 1. ledna svůj závod PrimaCotto v Břasích. Důvodem byl velmi nízký prodej režných venkovních dlaždic, které závod se 60 lidmi produkoval. Za pětiletou dobu fungování byl závod vždy ve ztrátě a výrazně pod hranicí podnikatelského plánu prodeje. Řekl generální ředitel Keramiky Pavel Fiala.

O koupi závodu měli závěrem roku zájem čeští i zahraniční investoři, ale vedení podniku zatím o jeho osudu nerozhodlo. "Je otázkou, zda ho chceme prodat. Nyní spíše zkoumáme, zda by se technologie nedala využít na jinou výrobu v rámci skupiny," uvedl ředitel. Jde zejména o zařízení na přípravu surovin a pece. Celkem 16 lidí převedl podnik na jinou výrobu a o uplatnění zbytku jedná s rokycanským úřadem práce.

Do závodu, který firma uvedla do provozu v červenci 1997, investovala Keramika 250 miliónů korun. "Linka byla projektovaná na výrobu 830 tisíc metrů čtverečních ročně, ale v nejlepším roce dosáhla produkce 405.000 m2 a není výhled, že by se odbyt zvýšil," dodal Fiala. Nepomohla ani doplňková orientace na interiérové obklady a na různé tvarovky.

Důvod nízkého prodeje vidí finanční ředitel Josef Pavelka v nasyceném trhu. Dalším problémem jsou vysoké dovozy levných a méně kvalitních druhů dlaždic a nadvýroba velkých producentů keramických obkladů.

Keramika Horní Bříza vykázala v roce 2001 čistý zisk 65 milionů a utržila 2,63 miliardy korun. Podnik prodal 7,85 milionu metrů čtverečních obkladů, které tvořily 44 procent tržeb. Zbytek představoval prodej plaveného kaolinu a malířských nátěrů. Keramika, která patří do skupiny rakouské firmy Lasselsberger, dokončuje v těchto dnech prodej svého dalšího závodu v Břasích. Divizi Primalex, největšího tuzemského výrobce malířských nátěrů, koupí americký investiční fond River Side. -čtk-