Stavební výdaje v USA v září nečekaně vzrostly a dosáhly rekordu. Zvýšily se výdaje jak v bytové, tak nebytové výstavbě, vyplývá z dnešní vládní zprávy.

Výdaje v soukromé bytové výstavbě se zvýšily o 1,4 procenta na 471,45 miliardy z předchozích 464,96 miliardy. Zářijový údaj přitom představuje nejvyšší dosud zaznamenanou hranici. Na růstu se podílely historicky nízké úrokové sazby u hypoték, které povzbudily zájem o koupi nového bydlení.

V soukromé nebytové výstavbě se výdaje zvýšily o 2,5 procenta, což byl nejprudší růst za téměř rok. Vystoupily na 219,17 miliardy dolarů ze srpnových 213,91 miliardy.

Celkové stavební výdaje vzrostly o 1,3 procenta na sezónně upravených 910,63 miliardy dolarů. V srpnu činily 898,83 miliardy. Analytici podle agentury Reuters přitom očekávali růst výdajů jen o 0,3 procenta. Mimořádných úrovní dosáhly také výdaje ve veřejném stavebnictví a ve státní a lokální výstavbě, uvedla agentura Reuters bez bližších podrobností.

Poslední údaje ukázaly, že americké stavebnictví je silnější, než se předpokládalo v září. Prodej existujících bytů se zrychlil nečekaným tempem a prodej nového bydlení je stabilní, píše se ve zprávě.

Hypoteční úrokové sazby u populárních půjček s fixní sazbou na 30 let klesly minulý týden pod šest procent, uvedla hypoteční skupina Freddie Mac. Ovlivnil je náznak ze strany Fed, že ponechá krátkodobé úrokové sazby ještě nějakou dobu nízké. Analytici předpokládají, že nízké úroky spolu se silnou poptávkou po bydlení potrvají i v příštím roce, napsala agentura Reuters. -čtk-