Město Ostrava chce prodat průmyslovou zónu Hrabová zahraniční developerské firmě. Zastupitelstvo města by smlouvu o prodeji zóny mělo projednat 17. prosince, řekl náměstek ostravského primátora Vít Ruprich. Neuvedl ale jméno firmy, ani cenu, za niž město chce zónu prodat. Podle něj je ale již nyní reálný předpoklad, že do konce příštího roku developerská společnost přivede do této zóny jednu až dvě společnosti.

Průmyslová zóna Hrabová, která se nachází poblíž rychlostní komunikace mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem, má celkovou rozlohu přes 30 hektarů. Na výstavbu infrastruktury v zóně, jež by se měla stát výrazným impulzem pro rozvoj Ostravska, se město v roce 2004 bude snažit získat dotace od státní agentury CzechInvest.

Ostrava se dosud zaměřovala na budování průmyslových zón a hledání velkých zahraničních investorů sama. Ekonomický rozvoj města nyní zastupitelé podle náměstka vidí v prodeji zóny v Hrabové zahraniční společnosti. Ostrava by se podle něj již od příštího roku měla více soustředit na malé a střední podnikatele.

"Město Ostrava již má definované podpory pro malé a střední podnikatele," uvedl Ruprich. Jako příklad uvedl slevy na nájmy v průmyslové zóně Mošnov nebo ve Vědeckotechnickém parku v Ostravě, jež mohou dosáhnout až 50 procent.

"Pro příští rok chceme udělat komplexní schéma pro podporu malého a středního podnikání, jehož součástí má být grantové schéma ve výši deseti milionů korun, které bude určeno pro projekty s vyšší přidanou hodnotou," doplnil. Podle něj půjde o projekty, které nejen vytvoří nová pracovní místa, ale dále přinesou něco nového, nějakou inovaci. "Žadateli grantů by mohly být i vysoké školy, které by zpracovávaly různé projekty pro město," dodal. -čtk-