Německý stavební sektor bude i v příštím roce působit jako brzda růstu domácí ekonomiky a investice do stavebnictví budou nadále klesat. K oživení by mělo dojít až v roce 2005. Vyplývá to ze zprávy federace německých stavebních firem BVB, která zastřešuje podnikatele ve stavebnictví.

"V příštím roce čekáme pokles stavebních investic, i když pouze mírný, o jedno procento. Doufáme, že v roce 2005 se již odrazíme ode dna," uvedl v prohlášení předseda BVB Heinz-Werner Bonjean. V letošním roce by podle federace měly být investice nižší o čtyři procenta, když v prvních devíti měsících roku klesly o 4,2 procenta.

Obrat stavebních firem se v letošním roce podle předběžných odhadů sníží o 4,4 procenta na 182,6 miliardy eur. V roce 2004 pak pravděpodobně klesne o další dvě procenta.

BVB počítá i s dalším poklesem počtu zaměstnanců ve stavebnictví. V roce 2004 nejspíš ztratí práci 74.000 pracovníků v sektoru, když v letošním roce muselo ze stavebnictví odejít 140.000 zaměstnanců, napsala agentura Reuters. -čtk-