Po dubnovém ohlášení akvizice obsadili dozorčí radu ve čtvrté největší domácí stavební firmě ŽS Brno tři zástupci strategického investora, španělské firmy OHL. V dozorčím orgánu tak zasednou Lauro Bravar, Francisco Marín a Gonzalo V. Monti. Vystřídají Františka Sekaninu, Jaroslava Šandra a Stanislava Vrbu.

Dozorčí rada podle sdělení firmy odvolala představenstvo a v tomto týdnu zvolí do statutárního orgánu nových devět členů namísto dosavadních pěti. Představenstvo tak opustili Michal Štefl, který však řídí podnik jako generální ředitel, dále Petr Hubacz, František Ledabyl, Josef Martinovský a Ladislav Patlich.

Společnost hospodařila loni s celkovými výkony 6,4 miliardy korun a v letošní anketě Czech TOP 100 obsadila 60. příčku. Firma se připravuje i na zakázky v zahraničí, které by mohly být řešením v případě omezení tuzemského obchodu. Jako nejreálnější vidí ŽS projekty v Litvě, Řecku a Bulharsku. Podíl drážních zakázek se zvedl na dvě třetiny a 94 procent financují veřejné rozpočty. -čtk-