Smlouvy o převzetí jmění všech tří českých výrobců obkladů dnes odhlasoval a podepsal na valné hromadě hlavní akcionář všech podniků - a.s. Lasselsberger Plzeň, kterou stoprocentně ovládá stejnojmenný rakouský rodinný podnik. Tomuto jednání akcionářů předcházely valné hromady všech keramiček, které schválily zánik firem bez likvidace a smlouvy o převzetí jejich jmění hlavním akcionářem - firmou Lasselsberger.

Ta vlastní ve všech keramičkách - Chlumčanských keramických závodech (CHKZ), Keramice Horní Bříza a v Raku Rakovník, které ovládají 60 procent českého trhu obkladů, přes 95 procent akcií. Všechny tři podniky s téměř 4000 zaměstnanci, které loni vyrobily 29,1 milionu metrů čtverečních keramických obkládaček a dlaždic, se po registraci změn v rejstříku stanou výrobními závody s centrálním obchodem a s tradičními obchodními značkami.

Po předchozím ocenění nezávislým soudním znalcem dnes valná hromada CHKZ odsouhlasila, že zbylá 4,55 procenta minoritních akcionářů dostanou 3701 koruny za jednu akcii. V případě Keramiky Horní Bříza, kde jsou čtyři procenta drobných držitelů cenných papírů, je to 2131 koruny za kus a u Raka, kde je 4,67 procenta drobných akcionářů, je cena za akcii nejnižší - 1505 korun.

Podle obchodního zákoníku má Lasselsberger jako hlavní akcionář všech tří keramiček právo zbylé akcionáře vyplatit a nemusí jim vyměňovat akcie za cenné papíry nové společnosti. "Tuto metodu může využít vlastník více než 90 procent akcií podniku," vysvětlil Pavelka. Podle něj by soudní zápis zániků společností a převodů jmění všech tří firem pod hlavičku Lasselsbergera měl být ukončen v září nebo v říjnu. "Nemáme signály, že by tento proces chtěli napadat drobní akcionáři u soudu," dodal. Na všech valných hromadách panoval klid.

Lasselsberger a.s. Plzeň vznikla transformací Lasselsbergeru s.r.o. k 1. lednu letošního roku poté, co antimonopolní úřad v srpnu 2002 povolil spojení všech soutěžitelů. Pokud rejstříkový soud převody majetku schválí, bude prvním finančním rokem skupiny letošek a veškeré právní kroky budou zpětně platné k 1. lednu 2003. Převzetí jmění nástupnickou organizací povede podle Pavelky k výraznému zjednodušení řízení a k využití synergických efektů, což zefektivní všechny činnosti. "Přínosem převodu jmění je také zjednodušení a zprůhlednění koncernové struktury," dodal Pavelka. -čtk-