Německé stavebnictví zažilo "katastrofální" první čtvrtletí a výhled pro celý rok se kvůli tomu prudce zhoršil. Tržby za čtvrtletí spadly o 13 procent a nové zakázky se propadly o 15 procent, uvedla německá asociace stavebního průmyslu HDB.

V celém letošním roce HDB čeká propad o šest procent namísto lednové prognózy poklesu jen o 3,8 procenta. Zaměstnanost v sektoru klesne o 60.-80.000 lidí a ode dna se stavebnictví odrazí nejdříve příští rok. V lednu HDB odhadovala letošní ztrátu pracovních míst na 40.000.

"Stavební sektor zahájil rok 2003 dramatickým poklesem poptávky. Výsledky za první tři měsíce byly katastrofální," uvedla HDB podle agentury Reuters. Nezaměstnanost vyvolaná propouštěním ve stavebnictví postihovala v dubnu 300.000 lidí, což byla pro tento měsíc nejvyšší zaznamenaná úroveň.

Krize ve stavebnictví podle HDB blokuje oživení celé ekonomiky. Pokud by se sektor vzpamatoval a alespoň stagnoval, mohl by hrubý domácí produkt Německa v prvním čtvrtletí růst o 1,2 procenta. Namísto toho HDP vykázal meziroční růst jen 0,5 procenta a mezičtvrtletní pokles podruhé za sebou, čímž ekonomika vstoupila do mírné recese.

Stavebnictví se na německé ekonomice podílí asi deseti procenty. Sektor snížil tempa růstu HDP v obou předchozích letech o 0,6 procentního bodu, takže loni by bez něj mohl HDP růst o 0,8 procenta, uvedla HDB. -čtk-