Česká republika disponuje mezi středoevropskými zeměmi největší plochou průmyslových prostor v poměru k populaci. Na tisíc lidí připadá v tuzemsku 32 čtverečních metrů průmyslových ploch, což je více než v Polsku i Maďarsku. Nevyužito zůstává v ČR jen procento prostor nabízených k pronájmu. Vyplývá to ze zprávy poradenské firmy Cushman & Wakefield Healey & Baker (CWHB).

Maďarsko má na tisíc obyvatel 24 metrů čtverečních průmyslových ploch a Polsko 20 metrů ploch. Slovensko tento údaj s ohledem na méně vyvinutý trh průmyslových ploch neuvádí, informuje zpráva.

Nabídka tuzemských nových průmyslových prostor se soustřeďuje hlavně na Prahu a také na Brno. Nejvíc aktivní na trhu jsou logistické firmy a potravinové řetězce. "V roce 2003 očekáváme výstavbu cca 80.000 metrů čtverečních, celkový objem pronájmů by měl dosáhnout 80 - 90.000 metrů čtverečních," soudí Ferdinand Hlobil z CWHB.

Trh nemovitostí v Polsku disponuje díky masivní výstavbě z konce 90. let jednou z nejkvalitnějších nabídek průmyslových prostor v Evropě, uvádí zpráva. Většina nabízených prostor je buď nová, nebo nejvýše tři až pět let stará. Ještě před třemi lety nebyla čtvrtina ploch pronajatých. Nyní se tento podíl pohybuje na úrovni 12 procent.

Maďarský trh nabídne podle očekávání CWHB v letošním roce 85 tisíc metrů nových ploch. Z toho 70 tisíc metrů by mělo být pronajato. Podíl nepronajatých ploch se v Maďarsku pohybuje kolem deseti procent. -čtk-