Tržby společnosti Wienerberger, největšího výrobce pálených cihel na Slovensku, v prvním pololetí meziročně vzrostly o 21 procent na 445,368 milionů slovenských korun. Informoval o tom obchodní ředitel společnosti Bohuslav Plačko, výši hospodářského výsledku ale neuvedl. Loni v pololetí zisk činil 59 milionů korun.

"Zvýšený nárůst tržeb odráží stále větší zájem o cihly jako kvalitní ekologický materiál na výstavbu bytů," komentoval výsledky ředitel. Největší poptávka po výrobcích firmy je na západě země, směrem na východ ale stavební aktivita klesá.

Slovenský Wienerberger loni utržil téměř 896 milionů korun a zaznamenal zisk před zdaněním 70 milionů korun. Společnost v současnosti zaměstnává 104 lidí. Jejich průměrná měsíční mzda činí 27.500 slovenských korun.

Závod v Zlatých Moravcích vlastní rakouská společnost Wienerberger od roku 1996. Wienerberger v roce 1998 odkoupil také cihelnu v Bolerázu v okrese Trnava. Kromě cihelen disponuje ještě obchodními podíly ve firmách Bramac, Tondach a Semmelrock Stein+Design. -čtk-