Zdvojnásobení výnosů na 300 milionů korun do roku 2007 plánuje v Brně dovozce stavební chemie, společnost Murexin, která je součástí rakouského koncernu Schmid Industrie Holding. Plánované posílení výrobních linek přinese zpočátku práci pro deset specialistů, v dalších letech pak pro desítky lidí. Letos se výnosy zvednou o 20 procent na 150 milionů korun, řekl v Brně jednatel společnosti Pavel Malý.

Jeden z největších tuzemských dovozců stavební chemie plánuje kompletaci nové výroby v areálu na okraji Brna u výpadovky na Vídeň. Výrobky firmy používá asi 5000 lidí a 500 velkých stavebních společností. Systémy Murexin využívají stavebníci přibližně na pětinu všech obkladaček v tuzemsku. Na jednoho obyvatele v České republice připadá ročně bezmála jeden čtvereční metr nových obkladů.

"Podíl společnosti na trhu odpovídá asi dvěma miliardám Kč, proinvestovanými firmami do nových budov," uvedl dále Malý. Rozšíření výroby by mohlo Brnu ulehčit s poměrně velkou nezaměstnaností, která dosáhla téměř deseti procent. Bez práce bylo jen letos v září 22.000 lidí.

Mateřská rakouská skupina Schmid Industrie Holding ohlásila za loňský rok celkové výnosy 670 milionů eur (21,1 miliardy Kč). Asi třetinu získala ve východní a jihovýchodní Evropě. Koncern má zhruba 3500 zaměstnanců v 16 zemích a nyní rozšiřuje působení v Rusku, Číně a v Bulharsku. -čtk-