Stavební výroba v září meziročně vzrostla o 3,2 procenta, oznámil Český statistický úřad. V srpnu růst činil 9,4 procenta. Zpomalení statistici přičítají vysoké srovnávací základně z loňského září, kdy stavebnictví rostlo dvouciferným tempem.

Za leden až září stavebnictví vzrostlo o 11,4 procenta. Podle dřívějších odhadů analytiků stavební výroba letos překoná rekord z loňska, kdy si polepšila o 8,9 procenta. Většina očekává růst kolem deseti procent, některé odhady počítají s růstem až o 12 procent. Stavební výrobě se daří mimo jiné díky oživení ekonomiky, nízkým úrokovým sazbám i přílivu zahraničních investic.

Výroba v září zpomalila v pozemním i inženýrském stavitelství. Objem stavebních prací na opravách a údržbě stavebních objektů v září poklesl.

Po vyloučení vlivu počtu pracovních dní vzrostla stavební výroba v září meziročně o 4,4 procenta. Meziměsíčně se stavebnictví zhoršilo o 0,8 procenta.

Stavební firmy zaměstnávaly v září o čtyři procenta více lidí než loni. Zedníci si v průměru vydělali 18.249 korun, což bylo téměř o pět procent více než loni v září.

Úřady v září vydaly 14.958 stavebních povolení, z toho 7625 pro nové stavby. Hodnota povolených staveb dosáhla 29,5 miliardy korun, z toho na nové stavby připadlo 19,5 miliardy korun. Za zvýšením hodnoty stálo povolení výstavby dalších dálničních staveb a obchodních a společenských center.

Stavební úřady povolily výstavbu 3839 bytů, což je o 210 bytů méně než loni v září. Z tohoto počtu bude 3110 bytů nových. Hodnota bytu v nové výstavbě představovala 2,4 milionu korun.

Ve třetím čtvrtletí zaměstnanost ve stavebnictví stoupla meziročně o 4,1 procenta, mzdy byly vyšší o 5,7 procenta. Zvýšila se také produktivita práce, a to o 0,2 procenta.

Stavební úřady ale ve třetím čtvrtletí vydaly o 5,4 procenta méně stavebních povolení, hodnota staveb se proti loňsku nezměnila. Snížil se i počet povolené výstavby bytů, úřady vydaly o 4,1 procenta méně povolení než loni v červenci až září. Nejvíce bytů se nadále staví v okolí velkých měst, zejména Prahy, a ve Středočeském kraji.

Vývoj stavebnictví letos ovlivnilo květnové zvýšení daně z přidané hodnoty. Investoři chtěli velkou část prací provést ještě před zvýšením, a tak výroba v dubnu vzrostla o rekordních 62,4 procenta. Poté stavebnictví dva měsíce klesalo. Dopad změny podle statistiků odezněl v srpnu. -čtk-